Daj šta daš

BiH u iščekivanju Pfizerovih cjepiva

Pfizerovo cjepivo koje bi trebalo stići u četvrtak koristit će se kao prva doza. Naredne dvije Covaxove isporuke bit će AstraZenecovo cjepivo.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 03. 2021. u 08:12 Bljesak.info
Odgođena isporuka Fajzerovih vakcina za BiH, u četvrtak stiže i Astrazeneka?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Gane, Ruande, Nigerije, i Bosna i Hercegovina ulazi na spisak država kojima su isporučena cjepiva putem Covax-a. Pfizer cjepivo odmah će se rasporediti entitetima i Brčkom. U distriktu – presretni, iako im stiže samo 612 doza Pfizer. Do sada nisu dobili nijednu. Pokušali su cjepiva direktno nabaviti, ali, pošto su malo tržište, nijedna veledrogerija nije se prihvatila posla. Plan cijepljenja odavno imaju.

“Imamo 250 zdravstvenih radnika koji će se cijepiti po prioritetima, od osoba koja rade u covid ambulantama, trijažnim centrima, kirurškim granama i u COVID bolnici. Negdje oko 600 građana, odnosno zdravstvenih radnika moći ćemo cijepiti. Prema našim evidencijama, ukupno imamo u JZU oko 750 zaposlenih”, kazao je iz Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

Neki liječnici su se cijepili u Srbiji. U Brčkom, kao i u entitetima, Pfizerovo cjepivo koje bi trebalo stići u četvrtak koristit će se kao prva doza. Naredne dvije Covaxove isporuke bit će AstraZenecova cjepiva, a, kako saznaje BHRT, za revakcinaciju nadležni računaju na Pfizer koji uskoro treba stići preko EU mehanizma. Cijepljenja u Republici Srpskoj već teče u skladu s preporukama.

“Cijepivo proizvođača Pfizer BioNTech je planirana za cijepljenje također prioritetnih grupa, s tim što ćemo u određenom segmentu obuhvatiti i osobe sa više kroničnih oboljenja kojima se upravo preporučuje ovo cjepivo, i na taj način ćemo zaokružiti i taj segment”, istaknuo je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Odgovor o planu imunizacije dobili smo od samo nekoliko kantona. Dok neki još ne znaju ni koliko će cjepiva dobiti, drugi imaju preciznije podatke. Kantonu Sarajevo pripast će 21 posto od ukupne količine Pfizer cjepiva za Federaciju.

“Prvi na listi su zdravstveni radnici koji trebaju biti cijepljeni. U Kantonu Sarajevo ima skoro sedam tisuća zdravstvenih radnika, što u javnom što u privatnom sektoru. Svi su uključeni u liječenje COVID pacijenata”, istaknula je epidemiologinja Aida Pitić.

Bosna i Hercegovina je kroz Covax mehanizam naručila i platila milijun 232 tisuća doza cjepiva. Iz budžeta entiteta i Brčko distrikta izdvojeno je gotovo 13 milijuna dolara, a ta količina predviđena je za imunizaciju 20 posto stanovništva. Prema najavama ministra vanjskih poslova Bisere Turković, koju u Ministarstvu civilnih poslova još ne mogu potvrditi, 36.000 doza AstraZeneca cjepiva trebalo bi stići 29. ožujka, a 22. travnja još 76.000 doza, također kroz Covax.

Kopirati
Drag cursor here to close