Bez panike

BiH spremna: Umjerena opasnost od koronavirusa

Posebice se prati ulazak državljana Kine kao i drugih osoba koje dolaze u BiH, a nedavno su boravili u Kini.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 01. 2020. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlasti u Bosni i Hercegivini poduzele su sve potrebne mjere kako bi se suočile s izazovom širenja koronavirusa, uključujući tu moguću pojavu oboljelih u zemlji'', kazao je u četvrtak u Sarajevu pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH Goran Čerkez.

On je na konferenciji za novinstvo kazao kako za sada nema potvrđenih slučajeva ove bolesti u BiH, dodavši kako je od prošlog tjedna uspostavljena koordinacija svih nadležnih službi i agencija u državi kako bi se pratilo stanje i registrao ulazak u zemlju osoba koje bi mogli biti nositelji virusa.

Posebice se prati ulazak državljana Kine kao i drugih osoba koje dolaze u BiH, a nedavno su boravili u Kini.

Pod nadzorom su i radnici u tvrtkama iz Kine, angažirani na projektima u BiH poput gradnje autocesta.

Video: Čerkez: Umjerena vjerovatnoća pojave koronavirusa u BiH

"Pratimo razvoj situacije i sukladno tome poduzimat ćemo odgovarajuće mjere", kazao je Čerkez.

Izglede za širenje virusa na europskom kontinentu pa tako i u BiH opisao je kao "umjereno vjerojatne" dodajući ipak kako je teško dati precizniju procjena jer je puno nepoznanica, uključujući i i činjenicu kako sada ne postoje odgovarajuće terapije za tretman oboljelih.

Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević izjavila kako se u BiH, s obzirom da nije isključena mogućnost pojave koronavirusa, provode aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora.

"Na svim graničnim prelazima u BiH Granična policija u suradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima, svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik", izjavila je Gudeljević novinarima nakon sjednice Vijeća ministara.

Prema njenim riječima, na osnovu dobivenih podataka odlučuje se o daljem postupanja tijekom njihovog boravka u BiH, odnosno eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiološki nadzor.

"Evidencija se dostavlja nadležnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja epidemiološke situacije u BiH", dodala je Gudeljević.

Video: Gudeljević: Provode se aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora

Ističući kako je Ministarstvo civilnih poslova u stalnom kontaktu s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije i relevantnih institucija u BiH, ona je navela da na osnovu raspoloživih informacija za sada nema ograničenja u međunarodnoj trgovini ili putovanjima.

Čerkez tvrdi kako su zdravstvene ustanove u BiH, a prije svega Klinički centar u Sarajevu, u stanju provoditi potrebne laboratorijske analize u slučaju sumnji na bolesti prouzročene novim koronavirusom.

U Sarajevu je, kako je pojasnio, moguće provesti analize tako što će se eliminirati poznati uzročnici sličnih bolesti, a konačna potvrda prisutnosti nove vrste virusa osigurala bi se kroz suradnju s laboratorijima u referentnim centrima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close