Ugovor s Gavi Alliance

BiH među prvim zemljama u svijetu će dobiti cjepivo protiv Covid–19

Riječ je o do sada najvećem pothvatu koji je Bosna i Hercegovina putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2020. u 17:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je uime BiH potpisala Ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci cjepiva za žitelje BiH.

Riječ je o do sada najvećem pothvatu koji je Bosna i Hercegovina putem Ministarstva civilnih poslova poduzela, priopćeno je iz tog ministarstva.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u srpnju ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup cjepiva protiv bolesti Covid -19 (Covax), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

“Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice s Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i financijskim obvezama”, navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, Ugovor o nabavci cjepiva sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dano odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan je 18. rujna 2020. godine.

“Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za žitelje BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. BiH se činom potpisivanja ugovora s Globalnom alijansom za cjepivo predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid–19”, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close