Čeka se sjednica

BiH: Liječenje kanabisom od sredine godine

Dugoočekivana primjena kanabisa u medicinske svrhe mogla bi u BiH zaživjeti i sredinom ove godine.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2019. u 11:53 Bljesak.info
Kopirati

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, ističe da bi uskoro trebalo da bude sazvana sjednica Povjerenstva za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, a kojoj on predsjedava.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zakon je potpuno jasan - ne mora se svaki put pristupati izmjeni i dopuni zakona, već odluku može donijeti Vijeće ministara, ali prije toga treba da se osigura pozitivno mišljenje Povjerenstva za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", naglašava Osmanović za "Nezavisne".

Smatra da ovo pitanje treba riješiti na način kako su to učinile mnoge države Europske unije.

"Mislim da ćemo u tom pravcu pokušati iznaći rješenje, a to je da konačnu odluku donese Vijeće ministara, nakon što osiguramo pozitivna mišljenja Povjerenstva i Agencije za lijekove", ističe Osmanović.

Ipak, eventualna odluka Savjeta ministara ne bi značila i definitivnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, jer u entitetskim zakonima stoji da je kanabis - droga.

"Zato bi svi ostali prilagodili svoje zakonodavstvo odluci Vijeće ministara", rekao je Osmanović.

Upitan šta možemo poručiti pacijentima koji očekuju "zeleno svjetlo" za kanabis u medicinske svrhe, Osmanović daje optimistične prognoze.

"Ja se nadam da bismo mogli taj posao uraditi čak i do polovice ove godine, ukoliko ne bude nepotrebnih politikanstava. Ne treba BiH da bude izvan drugih zemalja koje su to pitanje riješile. Sve je u interesu naših građana i pacijenata", kaže Osmanović za Nezavisne.

Sudeći po odgovoru koji su za Nezavisne novine dali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH, oni neće stati na put upotrebi kanabisa u liječenju.

"Agencija će podržati inicijativu da se pitanje reguliranja (ne legalizacije) primjene kanabisa u medicinske svrhe sprovede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primjena kanabisa za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitet/efikasnost/sigurnost", rekli su za "Nezavisne" iz Agencije.

Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS, podržava kontroliranu upotrebu kanabisa u zdravstvene svrhe, ali bi se, ističe, morao definirati niz pitanja, poput onog ko će te supstance moći propisivati, kao i pri kojim indikacijama.

"To je najčešće za maligni bol, u slučajevima kada pacijent nije reagirao na sada dostupne preparate, pa čak ni na morfijum, ili, recimo, kod mučnina, povraćanja, odnosno teškog podnošenja kemoterapije, kada terapija koja se sada koristi nije dala dovoljno dobar efekat", naglašava Gojkovićeva za "Nezavisne".

Više nama bliskih država već je dalo "zeleno svjetlo" za korištenje kanabisa u medicinske svrhe ili su odobrile lijekove na bazi kanabisa. Slovenija je to učinila 2014, Hrvatska godinu kasnije, a Makedonija godinu nakon Hrvatske.

Kopirati