Znanjem do zdravlja

BiH: 336.000 oboljelih od dijabetesa, 157.000 nije svjesno da ima ovu bolest

U BiH je oko 336.000 oboljelih od dijabetesa, a oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 03. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za razvoj društva Kap provodi projekt "Znanjem do zdravlja" u sklopu kojeg želi educirati građane o prevenciji dijabetesa i utjecaju te bolesti na kardiovaskularni sustav.

"Smatra se da pacijenti, a i opća populacija nisu dovoljno informirani o dijabetesu kao faktoru rizika nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga Udruženje "Kap", uz podršku Novo Nordisk Pharme provodi projekt "Znanjem do zdravlja", navode iz Udruženja.

Dijabetes je rastući problem i predstavlja jedan od najvećih javno-zdravstvenih izazova. U BiH je oko 336.000 oboljelih od dijabetesa, a oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

Kao kronična i neizlječiva bolest može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i smrtnih ishoda ako se ne otkrije i ne liječi adekvatno. Stoga je od presudnog značaja uloga liječnika, koji nude prave informacije o samoj bolesti i rizicima nastanka komplikacija, dobroj kontroli šećerne bolesti i pravilnom liječenju.

Studije su pokazale da je uz povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pretilost, nedovoljnu fizička aktivnost, pušenje, te genetske predispozicije dijabetes jedan od najvećih rizikofaktora za nastajanje srčanih oboljenja. Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrti u BiH, sve veći javno zdravstveni problem i značajno ekonomsko opterećenje za zdravstveni sustav. Kod oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, stopa smrtnosti je 2 - 5 puta veća među onima koji imaju dijabetes, nego kod onih koji nemaju tu bolest, priopćeno je.

Jedna od aktivnosti ovog projekta je i distribucija edukativne brošure u suradnji sa stručnim ljekarima među kojima su kardiolog Jasmin Čaluk, internistica i dijabetologinja Aleksandra Grbić te dr. Azra Bureković iz Udruženja endokrinologa i dijabetologa BiH.

Građani mogu preuzeti brošure u domovima zdravlja, zdravstvenim ustanovama i ljekarnama u Tomislavgradu, Velikoj Kladuši, Bihaću, Tuzli, Kalesiji, Sarajevu, Trebinju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close