Pitali smo

Bh. građani i u jogurt pušu: Moraju li serijski brojevi s cjepiva biti različiti?

Pojavila se tvrdnja kako osobe koje su primile cjepivo u različito vrijeme i na različitim mjestima ne mogu imati isti serijski broj cjepiva. Ta tvrdnja nije točna.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 06. 2021. u 11:27 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saga s cijepljenjem i cjepivom na Covid 19 se nastavlja. Naime, bh građani, naviknuti da vlast od njih prave ovce kakvi često i znaju biti, nastavljaju zbunjivati nejasnoće oko cijepljenja, potvrda, kodova i svega onog na što im, po starom dobrom običaju, ili zbog neznanja ili zbog nebrige, nitko i ne daje odgovore.

Tako se pojavila i tvrdnja kako osobe koje su primile cjepivo u različito vrijeme i na različitim mjestima ne mogu imati isti serijski broj cjepiva.

''Serijski broj ne može biti isti za prvu i drugu dozu cjepiva, jer je svaka bočica posebno označena i u njoj je pet doza. Znači pet osoba može imati isti serijski broj'', tvrdi nam liječnica iz Mostara koja je s oprezom pristupila cijeloj priči s cijepljenjem naviknuta, kao i mnogi od nas, da iza svega stoje neka zataškavanja i pokušaji ostvarivanja financijske dobiti preko naših leđa.

'Gdje su im naljepnice?'

Brojni su upiti stizali na našu redakcijsku adresu i oko naljepnica koje se ne stavljaju na potvrde, ako ih uopće oni cijepljeni i dobiju, te kako se serijski brojevi s cjepiva upisuju ručno.

''Gdje su im naljepnice, tko zna što pokušava zataškati ovoga puta?'', govori jedan Mostarac koji se, kako navodi, zbog brojnih nepravilnosti i nejasnoća od predstavnika bh. vlasti, planira cijepiti kod susjeda.

O svemu ovom kontaktirali smo nadležne, počevši od mostarskog Doma zdravlja, do krovne institucije, Federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

''Naljepnice bismo mi trebali dobiti direktno od proizvođača kako bismo ih mogli stavljati u knjižice, a to nismo do sada ni u jednoj pošiljci dobili. Na njima trebaju biti podaci proizvođača o cjepivu u vidu barkoda ili sličnog provjerljivog mehanizma'', govori za Bljesak.info Ines Popovac, ispred Doma zdravlja Mostar, dodajući kako ''o tom broju istih serija cjepiva zaista ne znamo, mi navodimo ono što nama na bočici piše''.

Kod susjeda isto

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ odgovora na naše pitanje nema, samo smo dobili informaciju kako ''nema nikoga, koriste se lanjski godišnji odmori''.

U federalnom Zavodu su kratko poručili sljedeće: '' Uz cjepiva nisu stizale naljepnice sa serijskim brojem. Jedna serija cjepiva podrazumijeva veći broj proizvedenih doza, koje se distribuiraju u različitim mjestima/državama.''

Isto je i u susjedstvu, gdje su nam dali detaljnije objašnjenje.

''Serijski broj tj. LOT koji se dobije na naljepnici je broj koji je svojstven određenoj količini cjepiva prilikom proizvodnje te ga izdaje sam proizvođač. Znači lot jedne serije je isti za sveukupnu količinu cjepiva koju je taj proizvođač u tom trenutku proizveo, validirao i plasirao na tržište. Svaka bočica ako je iz iste serije ima isti serijski broj. Ako se radi o Pfizeru u jednoj bočici imamo 6 doza. Sve doze iz jedne bočice su istog lota, kao što u jednoj originalnoj kutiji od proizvođača imamo 195 bočica i iste su serije tj. LOT-a'', rekli su za Bljesak.info Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Objasnili su nam i kako prva i druga doza može biti istog serijskog broja.

''Može naravno, pretpostavljam da se radi o Pfizeru iz pitanja te ispravno skladišteno cjepivo ima rok trajanja 6 mjeseci stoga nema prepreke da bude istog serijskog broja jer je razmak između prve i druge doze bio unutar samog roka trajanja cjepiva'', dodaju.

Što s QR kodovima?

Jedno od pitanja, obzirom kako je krenula sezona godišnjih odmora i kako su se građani zaželjeli mora i putovanja, jeste i ono o kojem smo ranije pisali, (ne)postojanje QR kodova.

''QR kod mora biti riješen na razini države kroz bazu koja bi bila vidljiva na svim granicama gdje putnik prelazi, odnosno otvorena kako bi granični policajac mogao skeniranjem provjeriti valjanost potvrde o cijepljenju. Lokalni ili županijski napravljeni QR kodovi nisu garancija da ce putnik preći bilo koju granicu neometano. To je dokaz kako u mnogo slučajeva, pa i ovdje, birokracija kasni za radom na terenu, a mi smo izloženi raznim napadima i frustracijom građana za kašnjenjem sustava'', govori glasnogovornica mostarskog Doma zdravlja.

Iz županijskog Zavoda ponovno šutnja, dok u onom federalnom peru ruke od svega govoreći kako je ovo ''pitanje izvan kompetencija Službe za epidemiologiju''.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close