Jednostavno

Babaroga s prozora je najjeftiniji lijek protiv korone

To je, navodi RTL, besplatna antikorona mjera, ali i jedna od najstarijih.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 10. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorite vrata i prozore da ubijete koronavirus, a ne on vas, navodi se u prilogu RTL televizije u kojem se navodi da ''ključna mjera u borbi protiv epidemije ne košta ništa, ne mora proći nikakve faze ispitivanja, i dostupna je svima''.

Prozračivanje bi, podsjetio je na Facebooku matematičar Nenad Bakić, mogla biti ključna epidemiološka mjera, koju su naši stari koristili još prije 100 godina za vrijeme epidemije španjolske gripe. 

Jedini problem s prozračivanjem jest što izaziva izuzetno opasnu pojavu na ovim prostorima, kojom nas bake i djedovi plaše od malih nogu. Propuh ili promaja. Ipak ima lijeka i za to.

''Prozračivanje je posebno važno u zimskim danima, kada je zrak u grijanim prostorima suh, a virus se prenosi aerosolno'', objašnjava molekularni biolog Gordan Lauc, inače i jedan od članova Znanstvenog savjeta hrvatske Vlade.

''Najbolje je prozračiti da se sva vrata i prozori otvore u istom trenutku i nekoliko minuta napravite izmjenu zraka. Najgore što možete napraviti je ostaviti prozor na kip i onda nema strujanja zraka nego se samo gubi vlaga iz zraka'', naveo je.

To je, navodi RTL, besplatna antikorona mjera, ali i jedna od najstarijih.

Možda su neki na to danas zaboravili, ali to oružje za borbu protiv zaraze koristilo se i u vrijeme Španjolske gripe 1918. godine na što je na društvenim mrežama podsjetio Bakić:

''Ključna mjera je prozračivanje što su znali već i u doba Španjolske gripe kad su prvi put masovno uvođeni parni radijatori''.

Posebnu pažnju tome su posvetili i u Njemačkoj, čija Vlada ulaže 500 milijuna eura u poboljšanje ventilacijskih sustava u svim javnim zgradama. U Hamburgu se u školama svakih 20 minuta prekida nastava i na pet minuta otvara prozore u svim učionicama. Neki znanstvenici tvrde da prozračiti prostoriju treba čak šest puta na dan, važno je i ovlaživanje zraka.

"Hoćete li zagrijati vodu u čajniku i ostaviti ga otvorenog da isparava vodu, hoćete li kupiti ovlaživače ili difuzore, to je svejedno, hoćete li kuhati vodu na štednjaku svejedno. Bitno je da u prostoriju nakon prozračivanja vratite jedno pola litre vode u zrak", kaže Lauc.

Koju god opciju izaberete nećete pogriješiti, a da ljudi slušaju upute vidi se i u ljekarnama gdje je porasla prodaja difuzora - ''uređaja koji služe za aromatizaciju prostora i ovlažavanje zraka jer raspršćuju kapljice. I sada je porasla potražnja za tim uređajima i eteričnim uljima koja sadrže antivirusna i antibakterijska svojstva'', objašnjava Ivona Jukić, magistrica farmacije.

Kopirati
Drag cursor here to close