Svjetske preporuke

Mostar: Druga doza AstraZenece prima se nakon 12 tjedana

Nema razloga za brigu, svi koji su primili prvu primit će i drugu dozu djepiva AstraZeneca nakon 12 tjedana, kako je i preporučeno, rekli su iz Doma zdravlja Mostar
Lifestyle / Zdravlje | 03. 06. 2021. u 08:19 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok nam zabrinuti građani pišu jer nisu dobili poziv za drugu dozu cjepiva AstraZeneca, a od cijepljenja je prošlo gotovo osam tjedana, iz Doma zdravlja Mostar govore da nema razloga za brigu, te da će svi dobiti poziv.

''Na početku se govorilo da je ponovno cijepljenje AstraZenecom preporučeno nakon osam do 12 tjedana, Svjetska zdravstvena organizacija je usvojila da se druga doza ovog cjepiva dobiva nakon 12 tjedana, a mi slijedimo njihove preporuke'', rekla je Bljesak.info Ines Popovac glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Dodaje da će svi dobiti poziv za drugu dozu cjepiva, te da nema razloga za brigu.

Veći razmak bolja učinkovitost

Inače, portal Vakcine.ba pisao je detaljno o AstraZeneca cjepivu, gdje se navodi da je s povećanjem razmaka između doza ovo cjepivo efikasnije.

Podaci Sveučilišta Oxford znače da po stvaranju zaštitnih antitijela nakon primanja prve doze cjepiva, efikasnost AstraZeneca cjepiva iznosi oko 76%, a nakon druge doze oko 82% s intervalom pouzdanosti od 95% od 62.7% – 91.7% nakon više od 12 tjedana. Također, ovo znači da je najmanja efikasnost ovog cjepiva (uslijed različitih faktora, napose individualne reakcije na cjepivo, ali i razmaka između doza) oko 62% (1).

S povećanjem razmaka između doza, ovo cjepivo je efikasnije. Sada se preporučuje da razmak između doza bude veći od četiri tjedna, čak 12  tjedana (2) jer je tada efikasnost oko 82%

 


Rezultati dugo očekivanog američkog ispitivanja cjepiva AstraZeneca su objavljeni i potvrđuju da je ovo cjepivo sigurno i visoko efikasno.

U ispitivanju je sudjelovalo više od 32 000 dobrovoljaca, uglavnom u SAD, ali i u Čileu i Peruu.

Cjepivo je u ovom istraživanju bilo 76% učinkovito u zaustavljanju simptomatske bolesti COVID-19 i 100% u sprječavanju da ljudi ozbiljno obole.

Nisu prijavljeni sigurnosni problemi u vezi s krvnim ugrušcima.

Oko petine testiranih su bili iznad 65 godina, a cjepivo je i njih zaštitilo u jednakoj mjeri kao i mlađe ispitanike.

AstraZeneca cjepivo smanjuje transmisiju virusa kod cijepljenih za 67%. To znači da je rizik da cijepljena osoba nekoga inficira smanjen.

Cijepljenje u regiji

Inače, BiH je na dnu ljestvice kada je u pitanju cijepljenje protiv koronavirusa. Cjepiva koja su kupljena preko Covax sustava, dok se naši nadležni nisu potrudili da svojim građanima osiguraju dodatne doze cjepiva, pa se građani idu cijepiti u susjedne zemlje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u srijedu u Beogradu nakon sastanka s najvišim dužnosnicima Republike Srpske, da se od četvrtka svi građani Bosne i Hercegovine mogu cijepiti na području Srbije gdje god hoće i kad god hoće.

''Potpuno slobodno, ne plaćaju ništa. Mogu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, u pograničnim dijelovima od Loznice do Bajne Bašte, gdje god hoće, Priboja… U svakom mjestu će svi građani BiH moći poputno besplatno da se cijepe i da dobiju uvjerenje'', naveo je Vučić.

Kako je kazao, Srbija ima cjepiva ''koliko hoćete''.

I hrvatsko izdanje 24 sata u broju od četvrtka navodi da će Hrvatska dio viška cjepiva poslati u BiH.

Kako piše Al Jazeera Balkan, Bosna i Hercegovina je na dnu liste u regiji sa 1,34 posto potpuno cijepljenog stanovništva.

U Europi utrku u cijepljenju predvodi Ujedinjeno Kraljevstvo s gotovo 35 posto populacije koja je potpuno cijepljenja, dok je Mađarska na drugom mjestu, s nešto više od 33 posto potpuno cijepljenih.

Treća u Europi i uvjerljivo prva u regiji Zapadnog Balkana je Srbija s više od 28 posto potpuno cijepljenja stanovništva. Slovenija je na drugom mjestu s nešto više od 17 posto potpuno cijepljenih, zatim Hrvatska s nešto iznad 10 posto i Crna Gora sa 8,5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close