Ozbiljnost

Arapović: Epidemija u BiH se zahuktava

U HNŽ-u trenutno imamo registriranih 54 bolesnika, od toga dva su bila sa smrtnim ishoda. Trenutno u izolacijskom bloku se nalazi 18 bolesnika, od čega tri na respiratoru i oni su životno ugroženi, kritičnog su stanja i nepredvidive prognoze.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 04. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doktor Jurica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišno-kliničke bolnice Mostar (SKB) za Radio Slobodna Europa (RSE) kazao je kako se epidemija u Bosni i Hercegovini "zahuktava", te da će trebati još petnaestak ili trideset dana da dođe do vrhunca.

''Tada će se s pooštrenim mjerama građanstvo morati uozbiljiti. Mislim da i sada građanstvo ima ozbiljan pristup i mislim samo da uz poruke 'ostani doma', poštovanje samoizolacije, da nema migracija između gradova i općina, posjete obiteljima starijima, ako se to poštuje, prije ćemo doći do vrhunca i prije ćemo izaći iz ove pandemije'', govori.

Govori da su sestre, kao i liječnici trenutno opterećeni te se nada da će izdržati.Vjeruje da će biti još više bolesnika, a onda i potrebe za medicinskim djelatnicima.

''Kad se popune kapaciteti COVID bolnice, praktično onda cijela Sveučilišno-klinička bolnica Mostar poprimit će obilježja COVID bolnice i morat će se svi uključivati", kazao je dr. Arapović.

Kako je rekao u HNŽ-u trenutno imamo registriranih 54 bolesnika, od toga dva su bila sa smrtnim ishoda. Trenutno u izolacijskom bloku se nalazi 18 bolesnika, od čega tri na respiratoru i oni su životno ugroženi, kritičnog su stanja i nepredvidive prognoze.

Dr. Arapović ističe kako se da do ulaska prvog zaraženog u SKB Mostar nisu poštivale osnovne biosigurnosne mjere. Međutim, sad je potpuno druga situacija.

''Sad ne možete ući u bolnicu bez određene propusnice, nema posjeta, svi liječnici nose maske, rukavice, zaštitna odjela po potrebi. Dakle, sve se poštuje, kako bi trebalo biti i u nekim mirnodopskim razdobljima'', kazao je.

Što se tiče građana mislim kako bi morala biti tješnja saradnja između vlasti i građana. ''Postoje mjere i naredbe, ali se naredbe krše. Na policiji i zdravstvenim djelatnicima je trenutno najveći teret ove pandemije'', upozorio je.

Strah je opravdan, ali napominje ne treba da paničarimo, pogotovo zdravstveni djelatnici.

''Nemojte živjeti u uvjerenju da se dr. Arapović ili bilo koji drugi doktor ne boji. Prije svega se bojimo za zdravlje drugih, ako bi slučajno mi prenijeli na njih, a oni završili smrtnim ishodom. S druge strane, postoji bojazan, koja je opravdana, jer je smrtnost visoka u odnosu na prijašnje epidemije u zadnjih 30-40 godina'', kazao je.

Napominje kako je ovo izazov je svakako, ne samo za nas, nego za brojne liječnike u regiji i svijetu. ''Radi se o novoj bolesti sa potpuno nerazjašnjenim patomehanizmom te infekcije. Imali smo dva smrtna ishoda i nevjerojatno kako brzo se ljudi urušavaju, potreba za respiratorom u tom segmentu je jako bitna''.

Kopirati
Drag cursor here to close