Iskrivljen sustav

Arapović o trendu necijepljenja: Zakon se ne poštuje

''Roditelji su pripametni i više vjeruju internetu i neprovjerenim informacijama, a ne liječnicima'', rekao je Arapović.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 04. 2018. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Liječničke komore HNŽ, ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, UNICEF-a, WHO i BoHeMSA u četvrtak je u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Mostaru  održan Simpozij povodom Svjetskog tjedna imunizacije.

Kao uvodničar na simpoziju govorio je infektolog SKB Mostar Jurica Arapović.

''Procijepljenost je izrazito niska za prilike našeg stanovništva. U našoj županiji za 2017. godinu preliminarni podaci govore da je procijepljenost za neka cjepiva 50 posto, što je loše stanje u javnom zdravstvu u procijepljenosti i cijepnom obuhvatu, što bi značilo da takve bolesti mogu doći opet i zavladati našim područjima'', rekao je ranije za RDV infektolog SKB Mostar Jurica Arapović.

Objasnio je da je riječ visoko zaraznim  virusnim bolestima kao što su ospice, rubeola, zaušnjaci…

''To je cjepivo koje djeca primaju s 12 mjeseci u FBiH, u slučaju procijepljenosti i cijepnog obuhvata manjeg od 90 posto postoji mogućnost pojave ospica u našoj regiji, pogotovo jer je u Srbiji već uzela maha velika epidemija gdje ima 5000 oboljelih i preko 15 smrtnih slučajeva'', rekao je Arapović.

Objašnjavajući razloge smanjenja cijepljenja, Arapović je rekao kako je stvar vrlo jasna;  zakon se ne poštuje; počevši od roditelja koji odlučuju samoinicijativno nacijepiti djecu, pa liječnika koji slučajeve ne javljaju zdravstvenom i sanitarnom inspektoru, pa do službe koja bi trebala kontrolirati provodi li se zakon s veće instance, objašnjavajući da govori o županijskim i federalnom ministarstvu.

''Zakon se ne provodi i ne regulira na svim instancama. Sustav je općenito je iskrivljen i pun nepovjerenja koje vlada zemljom. Sustav se ne gaji prema politikama, roditelji ne vjeruju liječnicima, liječnici gube kontakt s roditeljima i ne posvećuju dovoljno pažnje. Roditelji su pripametni i više vjeruju internetu i neprovjerenim informacijama, a ne liječnicima. To je kulminiralo jednim ovakvim stanjem, koje može dovesti do epidemije i onda ćemo se ''o jadu zabaviti'' te nećemo imati gdje hospitalizirati osobe koje obole od visokozaraznih bolesti'', kazao je Arapović.

Govoreći o kvaliteti cjepiva, objašnjava da nitko nema razloga sumnjati u nju.

''Federalni zavod za javno zdravstvo nabavlja cjepiva u dovoljnim količinama, a cjepivo da bi ušlo u BiH mora se provjeriti. To su cjepiva koja se distribuiraju, ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim državama. Cjepiva su izuzetno provjerena, mi u svijetu općenito nemamo puno tvrtki koje proizvode cjepiva i obmana je stanovništva da cjepiva koja dolaze u BiH nisu provjerena ili da su druge treće kvalitete. Još nešto bih naglasio, ulazak cjepiva u našu zemlju prođe sve kontrole i strogo se podržava zakonski reguliranih propisa te poštuje hladni lanac. To znači da cjepivo mora biti u određenom ambijentu, gdje je temperatura od dva do osam stupnjeva i ako se dogodi bilo kakvo odskakanje iz hladnog lanca, cjepivo se povlači sa distribuiranog područja, odnosno ne smije ići u konzumaciju'', dodao je.

Apsolutno je netočna informacija da su nam cjepiva neprovjerena, rekao je još jednom podvlačeći da su bh. cjepiva su sigurna cjepiva, isto koliko su sigurna i u drugim europskim državama.

''Svakako da je težnja nas medicinskih djelatnika i onih koji se bave imunizacijom, da obilježimo tjedan imunizacije koji je zadnji tjedan u travnju svake godine. Mi ćemo tjedan obilježiti sa simpozijem koji će biti održan u četvrtak i petak. Ono što je važno je da je trajna edukacija jedino rješenje da se cjepni obuhvat vrati na razine od 90 posto. Sljedeći cilj je obrazovati i educirati roditelje, pa steći jedno uzajamno povjerenje kako bi ovaj loši cjepni obuhvat vratili na nivo iznad 90 posto koji garantira da neće biti epidemije'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close