Epidemija?

Alarmantno - Županija sa zabrinjavajućim brojem oboljelih od karcinoma!

Obolijevanje od raznih vrsta malignih bolesti u tolikoj mjeri je uzelo maha u ovoj županiji tako da su i mnogi ovdašnji zdravstveni radnici mišljenja da se ovdje radi o nekoj vrsti epidemije karcinoma.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 07. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu i našoj zemlji sve više je oboljelih od raznih vrsta malignih bolesti. No, ipak postoje područja gdje obolijevanje od karcinoma dobija zabrinjavajuće razmjere. U takva područja ubraja se i Hercegbosanska županija.

Obolijevanje od raznih vrsta malignih bolesti u tolikoj mjeri je uzelo maha u ovoj županiji tako da su i mnogi ovdašnji zdravstveni radnici mišljenja da se ovdje radi o nekoj vrsti epidemije karcinoma.

Iako sve upućuje na to da je, što se tiče karcinoma, situacija u Hercegbosanskoj županiji poprilično alarmantna, još uvijek se ništa ne poduzima na eventualnom istraživanju njegovih uzroka. U Zavodu za javno zdravstvo nemaju ni potpune podatke koji se odnose na broj oboljelih i umrlih od ove opasne bolesti.

Kada je riječ o uzrocima karcinoma, prije rata se prstom upiralo u industrijske zagađivače. No, kako zahvaljujući privatizaciji njih više nema, sada je sve više onih su takvog mišljenja da trenutno najveća opasnost za zdravlje stanovništva ovoga kantona dolazi sa glamočkog Vojnog poligona, gdje se godinama uništavaju velike količine minsko-ekspolizivnih sredstava, prenosi BHRT.

No, ono što je činjenica jeste to da se protiv toga još niko iz Livna nije pobunio.

Video: 
Kopirati
Drag cursor here to close