Problem zdravstvene zaštite

Akutni problem žena u općini Konjic je nedostatak specijalističkih pregleda

Istaknuto je to na radionici koju su organizirali Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje građanki "Žena za ženu" .
Lifestyle / Zdravlje | 01. 10. 2020. u 11:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od akutnih problema žena u općini Konjic je nedostupnost specijalističkih zdravstvenih pregleda, ali tu su i pitanja zapošljavanja, kao i adekvatnog odgovora na nasilje u obitelji.

Istaknuto je to na radionici koju su organizirali Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje građanki "Žena za ženu" kada su nastavljene aktivnosti u kreiranju Akcijskog plana - agende potreba žena, što je dokument koji će biti prezentiran lokalnim vlastima na usvajanje.

Radionica je organizirana u okviru projekta "Ženska prava - Agenda za pozitivne promjene" koji ima za cilj promociju i zaštitu ženskih prava te iskorjenjivanje diskriminacije žena s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa u deset općina u Bosne i Hercegovine.

Skupu su prisustvovale članice Udruženja građanki "Žena za ženu", predstavnici lokalnih institucija kao što su predstavnici općine, zdravstva, centra za socijalni rad, zavoda za zapošljavanje i predstavnici nevladinih organizacija.

Kako je Feni kazala Denija Hidić iz Fondacije CURE, na radionici se diskutiralo o mehanizmima za rodnu ravnopravnost u Konjicu, ali i o tome kako zajednički unaprijediti politike rodne ravnopravnosti uz definiranje konkretnih rješenja i oblasti djelovanja.

Govoreći o problemima istaknutim u ovoj općini, izdvojila je zdravstveni sistem gdje nedostaje preventivnih specijalističkih pregleda posebno u kontekstu reproduktivnog zdravlja te nedostupnost endokrinologa i dijabetologa.

Kao drugi problem izdvojila je pitanje nasilja u obitelji gdje se nastoji fokus staviti na edukacije, a predloženo je da se oformi multisektorska grupa u kojoj bi bile predstavnice Udruženja "Žena za ženu", pripadnici policije i predstavnici Centra za socijalni rad te Doma zdravlja.

Višestruki problem žena u Konjicu je nezaposlenost jer je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno 3.987 osoba od čega 2.135 žena, a pandemija koronavirusa još je više negativno uticala na zapošljavanje žena. Općina Konjic radi na izradi lokalnog akcijskog plana za zapošljavanje od 2020. do 2023. godine, a u taj dokument trebala bi biti ugrađena i gender komponenta.

Na radionici je razgovarano i potrebi da se žene više angažiraju u javnom i političkom životu jer Općinsko vijeće trenutno ima smo četiri vijećnice.

Članica Komisije za ravnopravnost spolova i članica Udruženja "Žena za ženu" Mirjana Kapetanović u razgovoru za Fenu također je naglasila problem zdravstvene zaštite jer ta općina ima veliki broj žena koje su oboljele od nekog oblika kancera reproduktivnih organa.

''Držimo to neslavno prvo mjesto, ali ne znamo zašto je to tako i važno je poduzeti hitne mjere u vezi s tim te iznaći rješenja zajedno s lokalnom zajednicom, a najpotrebniji nam je pokretni mamograf koji bi pomogao u ranoj detekciji bolesti'', kazala je Kapetanović.

Razuđenost te prostorno najveće općine u Bosni i Hercegovini uzrokuje da brojne žene nemaju pristup bolnici zbog čega bi terenski rad bio od velike pomoći kako bi se na vrijeme radili sistematski pregledi.

Na 27.000 stanovnika više od 4.500 osoba boluje od dijabetesa, teške degenerativne bolesti, a pandemija je uzrokovala i neredovan dolazak dijabetologa iz Mostara zbog čega pacijenti moraju putovati u taj grad na preglede.

Kapetanović također smatra da je od iznimne važnosti raditi na ekonomskom osnaživanju žena te bi trebalo iznaći rješenja da se žene zapošljavaju u namjenskoj industriji jer tu nekvalificirane radnice mogu dobiti posao.

Nakon radionice slijedi objedinjavanje svih problema, statistika i prijedloga za rješenje brojnih pitanja kako bi se to ugradilo u Akcioni plan koji će biti predstavljen lokalnim vlastima.

Europska unija finansira projekt "Ženska prava - Agenda za pozitivne promjene" koji realiziraju Fondacija CURE (CURE) i Fondacija za osnaživanje žena (FWE).

Kopirati
Drag cursor here to close