Recept

Ako želite biti dugovječni, jedite ove namirnice

Rajčica je bogata fitonutrijentima poput karotenoida i likopena koji čuvaju kardiovaskularno zdravlje, štite stanice od okdisdacijskog stresa i pomažu muškarcima održati zdravlje prostate.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 11. 2019. u 23:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurno ste već čuli za Plave zone. Riječ je o četiri područja na svijetu u kojima ima najviše stogodišnjaka - Sardiniji, Okinawi, Loma Lindi i Nicoyi. No, neke namirnice koje jedu ondje rastu i u susjednoj Hrvatskoj.

Ječam

Ječam obiluje manganom, selenom, vlaknima i bakrom. Čuva zdravlje crijeva, snižava kolesterol, čisti organizam i jača imunitet.

Može se pripremati na brojne načine, najpoznatiji su ječmena kaša i grah s ječmom, odnosno grah s ričetom, kako ječam zovu u Dalmaciji.

Bob

Bob je dugo bio nepopularna namirnica, hrana za siromašne, dok se danas nerijetko nalazi na tanjurima uglednih restorana.

Riječ je o grahorici koja obiluje nutrijentima, odličan je izvor vitamina B i vlakana, sadrži prirodni estrogen koji pomaže dovesti hormone u balans te L-DOPA aminokiselinu od koje se stvara dopamin, a čuva neurološko i psihičko zdravlje. U kulinarstvu se najviše cijeni mladi bob.

Vino

U našim krajevima tradicionalno se radi vino, a domaće crno vino izuzetno je dobro za zdravlje, naravno u umjerenim količinama. Stari ljudi imaju običaj ispijati čašu vina nakon ručka i bilo bi dobro ugledati se na njih.

Crno vino obiluje antioksidansima, posebice resveratrolom koji je izuzetno jak. Ako ne volite vino, u sezoni uživajte u grožđu.

Korabica

Korabica spada u porodicu krstašica, zajedno s brokulom, keljom, kupusom i prokulicama. Riječ je o povrću koje je izuzetno dobro za zdravlje. Jak je antioksidans, a vjeruje se i da ima antikancerogena svojstva.

Korabica obiluje vitaminima C i A te vlaknima. Može se jesti sirova (slatkastog je okusa), ali i kuhana.

Krumpir

"Krumpir je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin B6 koji ima važnu ulogu u izgradnji stanica, atletskoj izdržljivosti, regulaciji krvnog tlaka, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i funkcioniranju živčanog sustava", kaže američka dijetetičarka Malina Malkani za Well and Good.

Rajčica

Rajčica je bogata fitonutrijentima poput karotenoida i likopena koji čuvaju kardiovaskularno zdravlje, štite stanice od okdisdacijskog stresa i pomažu muškarcima održati zdravlje prostate.

Rajčice su zdravije kuhane, nego sirove, prenosi RTL.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close