Poštovanje zakona

Znate li pravila o zabrani pušenja u zemljama regije?

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da duhan konzumira svaki deseti maloljetnik starosti od 13 do 15 godina.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 08. 2019. u 00:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je uvela novi zakon o potpunoj zabrani pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama. Gdje još takva pravila važe? Koliko vam se puta dogodilo da se iz noćnog izlaska ili pića u gradu vratite s mirisima duhana u kosi i garderobi, a da čak ni vi, niti bilo tko iz vašeg društva nije povukao nijedan dim?

Pošto se i dalje ne zna kada će najava o zabrani pušenja na javnim mjestima biti provedena u djelo, ovakva slika će izgleda i dalje biti uobičajena u Srbiji. U susjednoj Crnoj Gori neće - pošto je kolovoz 2019. godine donio veliku promjenu za Crnogorce i njihove goste.

Počeo je važiti zakon koji zabranjuje pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama, piše B92. Tako od prije nekoliko dana ukoliko zapalite cigaretu u nekom crnogorskom lokalu, uz piće možete da 'popijete' i kaznu koja ide i do nekoliko tisuća eura.

Pušenje je, prema novom propisu koji su crnogorski zastupnici usvojili u srpnju, dozvoljeno u kazinima i u posebnim prostorijama u lokalima koji su prilagođeni zakonskim propisima. Za razliku od Srbije, u kojoj su pušački i nepušački dijelovi lokala uglavnom u istoj prostoriji, u Crnoj Gori prostorije za pušače moraju biti posebno izolovane kako dim ne bi mogao da ide iz jednog u drugi dio.

Crna Gora, država koja je europski lider po prosječnoj potrošnji cigareta po pušaču - sa 4.125 cigareta - odlučila je izgleda tome stati na put. Oko 35 posto punoljetnih Crnogoraca puši, a u toj zemlji od raka pluća godišnje oboli oko 400 ljudi.

  / Ilustracija

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da duhan konzumira svaki deseti maloljetnik starosti od 13 do 15 godina.

Kakva je situacija u regiji?

Čuvena parola 'pušiš k'o Turčin' izgleda može otići u povijest, pošto je i ta zemlja zabranila pušenje na javnim mjestima.

Ako živite ili planirate putovati u neku od zemalja regije, naići ćete na različita pravila o zabrani pušenja na javnim mjestima:

Hrvatska - djelimično zabranjeno u kafićima i pubovima, potpuno zabranjeno u restoranima;
Bosna i Hercegovina - nema zabrana, čeka se usvajanje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim bi trebala biti uvedena potpuna zabrana;
Makedonija - potpuna zabrana u kafićima, pubovima i restoranima;
Slovenija - dozvoljeno u posebnim prostorijama u kafićima i pubovima, potpuno zabranjeno pušenje u restoranima.

Kopirati
Drag cursor here to close