Najbitnije je zdravlje

Za zdravlje djece ovo je optimalna temperatura klime u kući

"Djeca ne smiju trpiti nikakve temperaturne promjene jer je njihov termoregulacijski centar nezreo"
Lifestyle / Zdravlje | 03. 07. 2019. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom ovih vrelih dana u regiji, pa i u Hercegovini gotovo svako domaćinstvo mora da se rashlađuje. Ova situacija posebno je delikatna za roditelje s bebama i manjom djecom. Vječita dilema je koliko smijemo klimom rashladiti prostor gdje borave najmlađi.

Zlatna pravila su slijedeća:
- Klima ne smije direktno da puše na dijete;
- Važno je da filtere čistite svake godine;
- Možda najvažniji savjet je da ne pravite frižider od stana i da podesite prijatnu temperaturu, tek nekoliko stupnjeva manju nego što je vanjska.

To znači da ako je napolju temperatura 36 stupnjeva, sasvim je dovoljno da klima uređaj namjestite da puše na minimalnih 28 stupnjeva. Osjetit ćete svježinu u prostoru, a dijete vam neće trpjeti velike temperaturne promjene koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje.

"Djeca ne smiju trpiti nikakve temperaturne promjene jer je njihov termoregulacijski centar nezreo i onoliko koliko je vanjska temperatura toliko njihov organizam prima, te često po ovakvim vrelim danima može doći do pregrijavanja. Idealna temperatura je 26 stupnjeva gdje dijete boravi", složni su pedijatri.

Važno je da s djetetom ne izlazite naglo iz klimatizirane prostorije. Isključite klimu i otvorite prozore 15-tak minuta prije izlaska kako bi se njihovo, a i vaše tijelo priviklo na vanjsku temperaturu, piše Telegraf.

Ukoliko planirate vožnju automobilom s djetetom ista pravila važe i za auto. Klima ne smije da hladi direktno u dijete, nemojte previše rashlađivati auto i prije izlaska iz vozila isključite klimu kako biste se aklimatizirali. Klime su dobra stvar samo ih treba pametno upotrebljavati i ne pretjerivati sa hlađenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close