Djeca u bolnicama

Nepoznati virus u Tuzli

Isključuje se mogućnost da je voda u pitanju jer ista vode ne pije  se i ne koristi u općinama i gradovima kantona te se treba utvrditi izvor zaraze.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2021. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 100 djece u prethodna četiri dana javilo se u UKC Tuzla s istim simptomima, odnosno imaju proljev, povraćanje i dehidriranost, objavile su Nezavisne novine navodeći kako je riječ o za sada nepoznatoj virusnoj infekciji, a desetak djece je zadržano u bolnici dok su ostala  pregledana, dobila infuzije i puštena kući.

Naime, djeca su, sa sličnim ili istim simptomima iz čitavog kantona, počela tražiti pomoć u posljednje dva tjedna te se počeo povećavati takvih s proljevom i povraćanjem. Ti simptomi traju dva-tri dana. 

Kod neke djece, kako navode Nezavisne novine, rađen je i test na Covid-19 koji je bio negativan.

"Ne znamo koji je virus. Onaj klasični rotavirus koji bude u ovom razdoblju i koji se sezonski javlja, nije u pitanju. Trebaju sada Higijensko epidemiološke službe po općinama i inspektori da vide je li što u vrtićima jer su uglavnom u pitanju predškolska djeca. Da nije što u hrani ili u nečemu sporno. Da se napravi neka poveznica što bi moglo biti", kazao je Bahrudin Hadžiefendić, direktor za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Isključuje se mogućnost da je voda u pitanju jer ista vode ne pije  se i ne koristi u općinama i gradovima kantona te se treba utvrditi izvor zaraze.

Kopirati
Drag cursor here to close