Udruženje Ružičnjak

U Mostaru projekt oralne higijene kod mladih s poteškoćama u razvoju

Već dugo godina evidentan je problem provođenja adekvatnih stomatoloških usluga za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju
Lifestyle / Zdravlje | 27. 02. 2019. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih 'Ružičnjak-Los Rosales' Mostar, želi obavijestiti javnost o provođenju projekta pod nazivom 'Oralna i dentalna higijena kod djece i mladih sa teškoćama u razvoju', koju implementira ovo udruženje.

Zahvaljujući podršci veleposlanstva Australije za BiH u Beču, implementacija ovog projekta podrazumijeva održavanje edukativnih radionica o prevenciji i očuvanju oralnog/dentalnog zdravlja kod ove osjetljive kategorije društva. Projektom će biti obuhvaćeno oko 120 djece i mladih sa različitim stupnjem razvojnih teškoća i različite kronološke dobi, sa područja Grada Mostara i šire.

Inače, već dugo godina evidentan je problem provođenja adekvatnih stomatoloških usluga za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju, nedostatka medicinskog osoblja obučenog za rad sa ovom populacijom, kao i nepostojanje preventivnih programa očuvanja oralnog/dentalnog zdravlja.

Pored očuvanja i unapređenja zdravlja, redovni stomatološki pregledi i usluge su osnovni preduvjet za izjednačavanje mogućnosti, odnosno da i ova kategorija društva ravnopravno sa ostalim građanima ostvaruju svoje pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, navodi se u priopćenju tog udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close