Veliki dnevni broj umrlih osoba

U BiH stagnira broj novozaraženih, i dalje umire puno oboljelih

Najviše je novozaraženih u većim gradskim središtima, no tamo su sada dnevne brojke dvoznamenkaste, umjesto ranije uobičajenih troznamenkastih
Lifestyle / Zdravlje | 20. 11. 2020. u 14:00 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno nešto manje od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i 53 smrtna slučaja, što tu zemlju drži pri vrhu popisa europskih država s najvećim brojem umrlih od COVID-a na 100 tisuća stanovnika.

Kako su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, od četvrtka su provedena testiranja gotovo četiri tisuće uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 805 osoba iz Federacije BiH te kod 374 iz Republike Srpske.

Najviše je novozaraženih u većim gradskim središtima, no tamo su sada dnevne brojke dvoznamenkaste, umjesto ranije uobičajenih troznamenkastih. U Mostaru je tako bilo 80 novozaraženih, u Banjoj Luci 73, a u Sarajevu 54.

Od sredine ovog tjedna u BiH je zamjetna stabilizacija dnevnog broja novozaraženih pa i postupno smanjenje, jer su brojke od petka nalik na one dan ranije, a one su pak znatno manje nego prošlog tjedna, kada je u jednom danu bilo blizu dvije tisuće novih slučajeva.

Po broju umrlih BiH visoko na europskoj ljestvici

No BiH kontinuirano bilježi veliki dnevni broj umrlih osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, broj umrlih u BiH na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana bio je 20,7, što je tek malo manje od Češke i Belgije, koje su neslavni rekorderi po broju smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom.

Češka bilježi 24,8 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a Belgija 22,7.

Hrvatska na tom popisu stoji znatno bolje s 11,9 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close