Neće biti potrebe ni za 3. dozom

Studija: Cjepiva Pfizera i Moderne vjerojatno od covida štite doživotno

"Izdržljiva imunost koju stvaraju ova cjepiva dobar je znak", rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 06. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature sugerira da je moguće da cjepiva protiv covida-19 koja su napravile tvrtke Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi New York Times.

Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih cjepiva, koja su u širokoj uporabi i u Hrvatskoj, razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih cjepiva mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati docjepljivati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante, prenosi Jutarnji.

"Izdržljiva imunost koju stvaraju ova cjepiva dobar je znak", rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju učinkovitosti Pfizerovog i Moderninog cjepiva protiv covida-19 sudjelovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.

Znanstvenici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sustava koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće.

Zahvaljujući tim stanicama, čovjekov imunološki sustav može brže distribuirati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom. Također, ako antitijela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čovjek mogu cirkulirati godinama, pa čak i desetljećima.

Nakon što se netko cijepi protiv covida-19 ili ga preboli, u limfnim se čvorovima oformi germinativni centar, mjestu gdje se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju gene svojih antitijela tijekom normalne reakcije organizma na infekciju.

Znanstvenici su iz limfnih čvorova sudionika istraživanja pet puta uzimali uzorke - tri, četiri, pet, sedam i 15 tjedana nakon primanja prve doze cjepiva.

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri sudionici istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja cjepiva te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili covid-19 nije pao.

Germinativni su centri kod većine cjepiva najaktivniji tijekom dva tjedna nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne. "Činjenica da su reagirali i četiri mjeseca nakon cijepljenja zaista je jako dobar znak", rekao je Ellebedy.

Iako su u studiji sudjelovale osobe koje su primile Pfizerovo cjepivo, Ellebedy je rekao da bi se iste spoznaje mogle primijeniti i na Modernino cjepivo jer su ta dva cjepiva napravljena pomoću iste tehnologije, tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Studija nije obuhvatila cjepivo tvrtke Johnson & Johnson, a Ellebedy je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon tog cjepiva bio toliko jak jer je ono napravljeno pomoću drukčije tehnologije.

Kopirati
Drag cursor here to close