Kihanje i kašalj

Stiže sezona alergija: Kako razlikovati virus od alergije?

Od alergija kojima se bliži vrijeme, lakše je razlikovati gripu i koronavirus
Lifestyle / Zdravlje | 15. 03. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog njegovih simptoma, koronavirus nije lako razlikovati od obične gripe i od alergija. Oni koji imaju alergiju znaju da svake godine u ovo doba počinju simptomi poput curenja nosa, suzenja očiju, kašlja ili kijanja i znaju da je vrijeme za antihistaminike ili kortikosteroide, koji su tu da olakšaju tegobe. Međutim, uprkos tim smetnjama, oni uspijevaju da idu u školu i prate sate, a odrasli da rade.

Kako je koronavirus (COVID-19) uzeo maha i proglašena je pandemija, mnogi su zabrinuti da li i kada da reagiraju kako im neblagovremeno ili pogrešno liječenje ne bi ugrozilo život. Ne postoji jasna linija između simptoma gripe, koronavirusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma rijetko tko može sa sigurnošću tvrditi šta vas je snašlo.

Ipak, kako za B92.net kaže epidemiolog i predsjednik Etičkog komiteta Srpskog liječničkog društva dr. Zoran Radovanović, postoje nijanse koje mogu biti od pomoći oko toga da li trebate početi uzimati lijek za alergiju, da idete kod izabranog liječnika ili da zovete brojeve telefona nadležnih zdravstvenih službi.

"Po kliničkoj slici je teško razlikovati koronavirus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod COVID-19 je u dvije trećine slučajeva prisutan suhi kašalj i samo u malom procentu kijavica. Dok je kod gripe, koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suh", ističe dr. Radovanović.

Od alergija kojima se bliži vrijeme, lakše je razlikovati gripu i koronavirus, smatra doktor. "Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati", navodi dr. Radovanović.

Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvijek možete krenuti od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija, koja će vas uputiti gdje i kako dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close