Hitne mjere

Skoplje ima rješenje protiv zagađenja zraka

Skopske vlasti ističu da su intenzivirane kontrole gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa gradilišta, koja moraju imati oprane točkove i biti pokrivena ceradom radi kontrole prašine.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 01. 2020. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Skoplje uveo je besplatan prijevoz u gradskom prometu i udvostručio cijene parkinga, u sklopu hitnih mjera za smanjenje enormnog aero-zagađenja.

Među hitnim mjerama i preporukama Grada Skoplja za smanjenje zagađenja zraka, koje su stupile na snagu 27. siječnja, jeste i apel zaposlenima u gradskoj upravi, javnim poduzećima i institucijama da na posao dolaze autobusima gradskog prijevoza.

Hitne mjere su poduzete nakon što su gradske vlasti dobile obavještenje Ministarstva za životnu sredinu da su, dva dana uzastopno na dvije mjerne stanice u Skoplju, registrirane količine otrovnih PM 10 čestica bile iznad propisanih 175 mikrograma po metru kubnom.

Skopsko gradsko javno komunalno poduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada Skoplja, a to je preporučeno i gradskim općinama. Gradske vlasti su, da bi se smanjilo zagađenje, navodi se, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih općina da učine isto, prenosi Beta.

Skopske vlasti ističu da su intenzivirane kontrole gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa gradilišta, koja moraju imati oprane točkove i biti pokrivena ceradom radi kontrole prašine.

Predsjednici gradskih općina su pozvani da intenziviraju inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, a Ministarstvo unutarnjih poslova je pozvano da provede ograničavanje obuka u auto-školama.

Od policije su vlasti Grada Skoplja zatražile da vrši učestale kontrole ispušnih plinova vozila u prometu, kao i da pojača kontrolu poštovanja zabrane kretanja teških teretnih vozila čije je krajnje odredište Skoplje i da ih upućuju na gradsku zaobilaznicu.

Kopirati
Drag cursor here to close