Korisne informacije

Radionice u Mostaru: Saznajte kako liječiti nesanicu

Svrha ovog projekta je da Centar za medicinu spavanja u Splitu, prenese svoja znanja na Centar za medicinu spavanja u Mostaru, koji je prvi sustavno organizirani centar u Bosni i Hercegovini.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 02. 2018. u 00:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održane su radionice na temu Medicine spavanja koja je od velikog značaja za zdravlje ljudi, imajući u vidu sve veći broj pacijenata s poremećajima spavanja, često neprepoznatih i nedijagnosticiranih, pa zato i neliječenih.

Prva radionica je bila namijenjena stručnjacima medicine spavanja, dok je druga bila namijenjena široj javnosti.

Predstavljene su teme poput: Poremećaji spavanja s kojima se susrećemo u Centru za medicinu spavanja; Neurofiziologija spavanja i budnosti; Opstrukcijska apneja tijekom spavanja (OSA), prevalencija, dijagnostika i terapija; Kirurško liječenje OSA-e; OSA i pospanost za volanom; Liječenje umjerene OSA-e intraoralnim udlagama.

"Postoje znanstvene spoznaje koje dokazuju da plavo svjetlo koje emitiraju pametni mobiteli, remeti našu normalnu arhitekturu spavanja. Dakle, remeti onu fazu snivanja primarno i remeti arhitekturu. Na kraju, nije važno koliko spavate, već koja je kvaliteta sna" kazao je profesor neuroznanosti Zoran Đogaš.

Svrha ovog projekta je da Centar za medicinu spavanja u Splitu, prenese svoja znanja na Centar za medicinu spavanja u Mostaru, koji je prvi sustavno organizirani centar u Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju prim.dr.sc. Danilo Hodoba rekao je da je prema istraživanjima, nesanica najčešća u dobi preko 60 godina, osobito u rasponu od 60 do 73 godine života, dok se nakon 73 godine udio teške nesanice smanjuje. U mlađim dobnim skupinama, nesanica je najčešća u dobi između 46 i 59 godine života.

"Farmakološki agensi koji pridonose nesanici su alkohol, stimulatori CNS-a, beta blokeri, bronhodilatatori, kortikosteroidi, kofein, dekongestivi, difenilhidantoin, stimulativni antidepresivi, tireoidni hormon, te nikotin.

Među prvim koracima kako izliječiti nesanicu su: skratiti vrijeme u krevetu, ukloniti sat iz spavaće sobe, tjelovježba tijekom dana (najkasnije u predvelerje), izbjegavanje kofeina, alkohola i nikotina, mali obrok pred spavanje i dr.", kazao je Hodoba na radionici koja je bila namijenjena široj javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close