Metode

Prezentirane novosti kod bezbolnog porođaja

Izložene teme otvorile su i priliku za diskusiju, razmjenu znanja i iskustava, te da su ostvareni dobri rezultati u primjeni novih procedura poticaj u daljem razvijanju takvih ideja.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 11. 2019. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bezbolni porođaj koji se provodi u Javnoj zdravstvenoj ustanovi UKC Tuzla, sa primjenom regionalne analgezije za prirodni porođaj i spinalne anestezije za carski rez, aktualna je tema za populaciju, ali i za zdravstvene profesionalce iz ove oblasti.

Porođajna analgezija uspješno implementirana u Univerzitetkom kliničkom centru Tuzla je omogućila sigurniji i lakši porod za majku. Tu je i primjena spinalne anestezije koja je omogućila budnost porodilje tijekom carskog reza, što omogućava kontakt majke sa djetetom i rano započinjanje dojenja, te bolju kontrolu bolova nakon porođaja.

Za prim.dr. Denisa Odobašića, jednog od prvih akušerskih anesteziologa u Bosni i Hercegovini, koji je obavio edukacije u školama akušerske anestezije u regiji 1. Simpozij anesteziologa i reanimatologa u FBiH sa međunarodnim učešćem bio je prilika izlaganja o Projektu bezbolnog porođaja u UKC Tuzla i ostvarenim rezultatima. Sudionici simpozija bili su anesteziolozi iz BiH, Hrvatske, Švedske, Turske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bugarske.

U svom radu primarijus Odobašić, koji se aktivno bavi primjenom novih procedura uvedenih u okviru Projekta bezbolnog porođaja u UKC Tuzla, predstavio je kolegama put razvoja s posebnim akcentom na stalnu edukaciju.

"Neophodno je pored edukacije anesteziologa, obaviti edukaciju kompletnog osoblja Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te uvesti standardne postupke prilikom primjene novih procedura u bezbolnom porođaju", rekao je dr. Odobašić. Prema riječima prim.dr. Odobašića uspostavljanje suradnje sa neprofitnom humanitarnom Američkom organizacijom Kybele, bio je pokretač razvoja i postizanja rezultata u ukc Tuzla.

"U periodu, nešto više od 2,5 godine, na Klinici za ginekologiju i akušersvo UKC Tuzla obavljeno je 676 bezbolnih porođaja, a carskim rezom u spinalnoj anesteziji završena su 424 porođaja su podaci koji govore da su primjene novih procedura dobro prihvaćene", rekao je Odobašić.

U okviru sesije Specifičnih tema na simpoziju obrađeno je nekoliko tema iz oblasti akušerske anestezije i predavanja su održali vrlo stručni pozvani predavaći. Tema 'Trauma u trudnoći', Mirjana Kendrišić, i 'ERAS protokol za porođaj carskim rezom', Borislava Pujić.

Izložene teme otvorile su i priliku za diskusiju, razmjenu znanja i iskustava, te da su ostvareni dobri rezultati u primjeni novih procedura poticaj u daljem razvijanju takvih ideja.

Kopirati
Drag cursor here to close