Zdravlje prije svega

Predavanje u Mostaru: Gojaznost je problem novog doba

O pravilnom načinu ishrane na temelju najnovijih istraživanja proisteklim iz analize Svetog teksta, Kur’ana i hadisa, a koje je prihvatila i verificirala svjetska zdravstvena organizacija govorila je mr. hfz. Lejla Boškailo-Obradović.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 09. 2019. u 23:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Odjela za brak pri Muftijstvu mostarskom započela je višednevna manifestacija pod nazivom 'Zdravlje prije svega'. Prvi događaj u okviru te manifestacije je bilo predavanje akademika dr. Envera Zerema i mr.hfz. Lejle Boškailo - Obradović.

Dr. Zerem i Boškailo Obradović su održali predavanje na temu 'Zdrav životni stil i uloga obitelji u njegovom oblikovanju'. Zerem je govorio o sve izražajnijem problemu gojaznosti, ustvrdivši kako su tome doprinjeli brz, sjedilački način života.

Boškailo-Obradović govrila je o pravilnom načinu ishrane s vjerskog stajališta, naglasivši kako je Kur'an jasno definirao principe zdrave i pravilne ishrane, upućujući na umjerenost i izbalansiranost. U Kur'an-u je, kako je istaknula, jasno naglašena i potreba fizičke aktivnosti.

"Bez obzira što izgleda da je to vjekovni problem, to je ipak problem u zadnjih 30- 40 godina, jer se do tada nije uopće govorilo o gojaznosti. Međutim, on postaje sve veći i veći problem", kazao je između ostaloga Zerem.

Na pitanje o statističkim podacima u Bosni i Hercegovini, Zerem je istaknuo da u Bosni i Hercegovini ne postoje adekvatne analize te da se u svom radu koristi podacima iz susjedne Republike Hrvatske budući da je mentalitet i način života u cijeloj regiji, manje ili više, identičan.

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja

Manifestacija se nastavlja u subotu 5. listopada od 11 sati programom 'Charity Race – Teferič zdravog stila života', u parku Zalik pored O.Š. 'Zalik' (u slučaju lošeg vremena, ovaj događaj će biti održan u dvorani spomenute škole).

"Po tim pokazateljima primjetno je da pratimo svjetske trendove. Jednako je ugrožena i naša regija kao i svi drugi u svijetu", ističe Zerem, dodajući kako je društvo svjesno opasnosti ove bolesti, ali da ne iskazuje dovoljno volje i htjenje da se zaustave te trendove.

O pravilnom načinu ishrane na temelju najnovijih istraživanja proisteklim iz analize Svetog teksta, Kur’ana i hadisa, a koje je prihvatila i verificirala svjetska zdravstvena organizacija govorila je mr. hfz. Lejla Boškailo-Obradović.

"Kur’an je definirao koliko treba biti dnevnih obroka. On ima svoju posebnu klasifikaciju vrsta hrane, određuje proporcije bjelančevina, masnoća, ugljikohidrata koji se unose u organizam. I ono što je najvažnije Kur’an određuje i redoslijed kojim se određena hrana i pića unose u organizam. To je jedna neraskidiva cjelina koja je povezana sa pet dnevnih namaza i fizičkom aktivnosti koje oni iziskuju", kazala je u svojoj izjavi Boškailo - Obradović.

Kopirati
Drag cursor here to close