Cirkusijada se nastavlja

Plastični viziri uopće ne štite od virusa!

Studija pokazuje kako gotovo 100% sitnih kapljica u zraku koje su zaraženi pacijenti oslobodili pobjegnu preko vizira
Lifestyle / Zdravlje | 28. 09. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plastični štitnici za lice uopće nisu efikasni u sprječavanju korona virusa. Naime, prema japanskom istraživanju oni propuštaju gotovo 100 posto sitnih kapljica u zraku koje su pacijenti zaraženi koronavirusom oslobodili kroz vizir, upozorila je studija.

Otpočetka pandemije viziri su ponuđeni kao alternativa ili dodatna potpora maskama za lice, čak i britanska ih je vlada preporučila za frizere, brijače, tehničare noktiju i tattooiste kao prepreku između njih i mušterije.

No, istraživanje je sada bacilo sumnju na tvrdnje da su viziri efikasni, nakon što je računalna simulacija otkrila da je gotovo 100 posto kapljica u zraku veličine manje od pet mikrometara - oslobođenih tijekom razgovora i disanja - pobjeglo kroz vizir.

A polovica većih kapljica veličine 50 mikrometara - koje u zrak lansira svaki kašalj i kihanje - našle su se u zraku, predstavljajući rizik za druge. Jedan mikrometar je milijuniti dio metra. A viziri su očito samo nepotrebna oprema, tvrdi istraživanje.

"Vizir plus maska je dobra zaštita. Međutim sam vizir, ovo što viđamo zadnjih dana, je neadekvatna zaštita i nije mi jasno kako je došlo to provlačenje vizira kao nekakvu zamjenu za masku. Naime, svjedoci smo da škola je počela i sve ostalo, a vidio sam brojne nastavnike i učenike bez maske i s vizirima. Po meni, a i struka kaže, vizir sam apsolutno nema smisla, u smislu zaštite i jednog i drugog od nekih virusnih infekcija, uključujući i kovid", kazao je u podcastu Bura prof. dr. Jurica Arapović, infektolog i predsjedatelj Savjetodavnog tijela za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close