Pridružite se

Mostar: Započela registracija za Race for the cure

11. humanitarna akcija utrka/šetnja za ozdravljenje 'Race for the cure' na kojoj se ove godine očekuje više od 8000 građana će se održati 30.9. ispred Sarajevo City Centra u Sarajevu.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 09. 2018. u 22:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 1500 građana u 25 bosanskohercegovačkih gradova registriralo se danas za utrku/šetnju za ozdravljenje 'Race for the cure' koja će se održati 30 rujna.

Sva sredstva skupljena od registracija utrošit će se i ove godine za kupovinu poklon paketića za svaku novooperiranu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje. Prošle godine organizatori ovog događaja su tijekom 'Dana zdravlja' izvršili 1560 besplatnih mamografskih pregleda i podijelili 1400 paketića 'prve pomoći'.

Na današnjoj registraciji pridružile su se i brojne ličnosti iz javnog života: Mario Drmać, Tomislav Cvitanušić, Ina Hamzić, Vanesa Glođo, Almir Kurt, Fikret Hodžić, Alisa Čajić - Drmać, Senka Kurt, Adnan Hasković, Erna Saljević, Ševala Hodžić, Igor Stojanović, Senka Kurt, Maja Miralem, Emela Burdžović…

Registracija u Mostaru se izvršavala na platou Mepas malla u organizaciji udruge 'Novi pogled'. Ukoliko se želite registrirati, a niste stigli tijekom ove subote, za one koji su s područja Mostara i okoline, registraciju je moguće izvršiti radnim danima u prostorijama udruge 'Novi pogled' (Ljubića 2, prekoputa hotela 'Bristol') u Mostaru u vremenu od 10 do 12 sati.

Bljesak.info / Detalj s registracije za Race for the cure u Mostaru

Građani se mogu registrirati i svake naredne subote u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra i BBI Centra te u Ferhadiji kod Ekonomskog fakulteta. Registraciju možete obaviti i online putem sistema kupikartu.ba. Registracija košta simboličnih 10 KM, za koje građani dobiju majicu i pravo da sudjeluju na ovom jedinstvenom događaju.

11. humanitarna akcija utrka/šetnja za ozdravljenje 'Race for the cure' na kojoj se ove godine očekuje više od 8000 građana će se održati 30.9. ispred Sarajevo City Centra u Sarajevu.

Više o: "Think Pink - Zajedno smo jedno"

Think pink - Zajedno Smo jedno, čini partnerstvo od 22 ženske organizacije. 2005. godine je pokrenut je WHEP - projekat osnaživanja zdravlja žena s ciljem uvođenja novih usluga za žene sa karcinomom dojke stvarajući programe psiho-socijalne podrške za žene sa ovom bolešću.

Program gradi liderstvo, stvara nove usluge (poput grupa za podrške, SOS linije, obilazak novooperiranih pacijentica), jača komunikaciju između liječnika i pacijenta, i omogućava partnerstvo između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih ustanova, educira populaciju i radi na unaprijeđenju dijagnostike i tretmana.

Rak dojke je najčesća maligna bolest kod žena i svake godine je preko 1350 novootkrivenih slučajeva, a više od 500 ih umire od ove bolesti u BiH. Osnovne aktivnosti udruženja Think pink su: psihosocijalna potpora ženama koje se susreću sa bolešću, edukacija mladih kao i zdrave populacije, besplatni pregledi za žene u ruralnim djelovima zemlje, paketići prve pomoći za svaku novooperiranu ženu, SOS besplatna linija za pomoć, konferencije i seminari.

Bljesak.info / Detalj s registracije za Race for the cure u Mostaru

Više o 'Race for the Cure'

Urka je dio međunarodne mreže utrka/šetnji koje za cilj imaju širenje svijesti o karcinomu dojke i zdravlju žena. Ovo je događaj u kojem sudionici svih uzrasta promoviranjem zdravog života pomažu u osnaživanju žena koje su preživjele ovu bolest ili se i dalje bore sa njom.

Sarajevo je jedan od 150 gradova u kojima se održava ova utrka, čime doprinisi stvaranju globalne atmosfere zajedništva u borbi protiv bolesti. Prva 'Race for the cure' u Bosni i Hercegovini održana je 2008. godine, kada je registrirano 2.500 sudionika. Na prošlogodišnjoj utrci je sudjelovalo više od 7500 sudionika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regije.

Kopirati
Drag cursor here to close