Otopina Tiutol

''Bomba'' na Rudniku: Opasan otpad ostavljen na dohvat djeci

Čitatelj kaže da još uvijek nisu nikome prijavili ovaj otpad, jer ne znaju tko bi mogao biti nadležan za ovakve slučajeve.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 01. 2019. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom naselju Rudnik netko je ispod kuća odbacio kanistere otopine Tiutol, koji su potencijalno opasni.

''Kanistere smo primijetili u nedjelju ujutro, nalaze se ispod kuća i dvadeset metara od ljuljački gdje se djeca igraju, a na njima je jasno naznačeno da se ne smije dirati rukama i da su otrovni. Ne znamo tko je dovoljno bezobrazan i neodgovoran da ovakav otpad baca pored kuća'', rekao je za Bljesak.info stanovnik ovog naselja, koji kaže kako su on i susjedi zabrinuti i prepadnuti jer ne znaju ni što je ovo, niti kakvu štetu može nanijeti.

Kaže da još uvijek nisu nikome prijavili ovaj otpad, jer ne znaju tko bi mogao biti nadležan za ovakve slučajeve.

Inače, na Internetu smo pronašli informacije da se Tiutol koristi za kemotermalno čišćenje i dezinfekciju aparata za hemodijalizu, te u stomatologiji. 

Otopina je izrađena na osnovi natrijevog hipoklorita, što je slično varikini.

Proizvođači savjetuju da se pri korištenju ove otopine koriste zaštitne rukavice naočale i maska za lice, te da se u slučaju kontakta s očima obvezno mora javiti liječniku. Te je posebno navedeno da se mora čuvati izvan dohvata djece.

''Bilo otrovno ili ne, ovako odbacivati otpad pored kuća je jednostavno sramotno'', zaključio je čitatelj.

Kako nam je javio čitatelj inspekcija s maskama je izašla na teren u ponedjeljak u popodnevnim satima, obavila izvid te uklonila kanistre.

Kopirati
Drag cursor here to close