Tko će prvi?

Utrka: Amerikanci tvrde da im je cjepivo učinkovito 95 posto

Iz kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih nuspojava od cjepiva. Vrlo mali broj sudionika imao je blage simptome poput bolova u mišićima i glavobolje.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 11. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka farmaceutska kompanija Moderna danas je objavila kako njihovo cjepivo protiv koronavirusa ima učinkovitost od gotovo 95 %, govore to nihovi rani podaci, objavio je BBC.

To znači da je od zaraze zaštićeno 945 od 1000 ljudi koji se njime cijepe. Podaci o učinkovitosti proizlaze iz kliničkog ispitivanja Moderninog cjepiva. U istraživanju Moderne 15.000 sudionika dobilo je placebo. Tijekom idućih mjeseci 90 ih je oboljelo od Covida-19, a 11 ih je razvilo težak oblik bolesti. Drugih 15.000 sudionika dobilo je cjepivo i samo ih je pet oboljelo od covida. Nitko se u drugoj skupini nije ozbiljno razbolio.

Iz kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih nuspojava od cjepiva. Vrlo mali broj sudionika imao je blage simptome poput bolova u mišićima i glavobolje.

Do kraja mjeseca Moderna planira prikupiti dodatne podatke vezane uz sigurnost cjepiva, a nakon toga će ga prijaviti za registraciju američkoj Agenciji za hranu i lijekove.

Prošli su tjedan tvrtke BioNTech i Pfizer objavile da su preliminarne analize pokazale kako je njihovo cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva, u koliko može spriječiti da se razviju simptomi Covida-19.

U testiranjima koje su proveli sudjelovalo je oko 43.000 dobrovoljaca. Cjepivo koje su razvili BioNTech i Pfizer jedno je od 11 koja su trenutačno u završnoj fazi ispitivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close