Upoznajte se

Medicina spavanja u Mostaru: Problem sa snom sve izraženiji

Danas, u modernoj medicini, liječiti šećernu bolest ili hipertenziju, a ne znati kako osoba spava, tj. kako diše dok spava, nije dobar pristup i to je ono što provedbom projekta 'Sleep medicine' žele promijeniti.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 06. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu 'Mepas' održana je četvrta, pretposljednja radionica medicine spavanja o kojoj su govorili prim. dr. sc Danilo Hodoba, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prof. dr. sc. Goran Račić, i dr.med Josip Lesko.

Predavači su istaknuli kako je medicina spavanja jako veliki problem kod stanovništva, te kako problemi sa snom mogu dovesti do niza drugih problema sa zdravljem, međutim mnogi toga nisu ni svjesni.

Medicina spavanja je od velikog značaja za zdravlje ljudi, imajući u vidu sve veći broj pacijenata s poremećajima spavanja, često neprepoznatih i nedijagnosticiranih, pa zato i neliječenih. Poremećaji spavanja izrazito su učestali. Prema međunarodnoj klasifikaciji ima ih 82. Oko 50 % ljudske populacije pati od neke vrste poremećaja spavanja.

Dio takvih poremećaja ne zahtijeva liječenje, dok neki ugrožavaju život, a neprepoznati su i povezani s najšire prisutnim bolestima današnjice poput kardiovaskularnih bolesti, srčanog infarkta, moždanog udara, šećerne bolesti tipa 2 i drugih.

Danas, u modernoj medicini, liječiti šećernu bolest ili hipertenziju, a ne znati kako osoba spava, tj. kako diše dok spava, nije dobar pristup i to je ono što provedbom projekta 'Sleep medicine' žele promijeniti.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održane radionice

Mnogi s područja Mostara, ali i Hercegovačko - neretvanske županije ni ne znaju da postoji ovaj centar u ovom gradu, a djeluje već pet godina pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Lesko je istaknuo kako, među onima koji su postali svjesni problema, najviše pacijenata imaju s područja HNŽ, potom ŽZH i Srednjobosanske županije.

Dobru suradnju projektni tim medicine spavanja imaju sa nekoliko zavoda zdravstvenih osiguranja, te su pojedine usluge mostarskog Centra besplatne, istaknuo je Lesko. Doktor Hodoba je u svom izlaganju predočio neke od podataka koji problem sa spavanjem povezuje sa nizom drugih bolesti, a do kojih su došli stručnjaci iz Centra za medicinu spavanja u Splitu, Zagrebu, ali i nekih drugih centara u Europi.

Profesori Đogaš i Račić su se osvrnuli na statističke podatke koji pokazuju sve izraženiji problem sa snom kod velikog broja stanovništva, a onda i povezanost nedostatka sna sa drugim bolestima. Posljednja u nizu radionica u okviru programa prekogranične suradnje za medicinu spavanja održat će se krajem ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close