I na sprovode u maskama

U BiH bez maski ne smijete unutra!

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije iz Covid bolnice u Mostaru ocijenio je kako su vlasti prerano ukinule razmjerno stroge mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 06. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Branislav Zeljković, v.d. direktora JZU Institut za javno zdravstvo, naglasio je da sve preporuke Instituta ostaju na snazi. Dakle, korištenje maski je obvezno u zatvorenom prostoru, ali Institut preporučuje nošenje maski na otvorenom na većim okupljanjima, kao što su sahrane.

Zeljković je skrenuo pažnju i na potrebu pravilnog korištenja maske kao i sredstava za dezinfekciju. "Građani su preko tri mjeseca u posebnom režimu života, ali je neophodno da nam disciplina ostane na umu. Samo fizička distanca, korištenje maski i higijena mogu pomoći u sprečavanju širenja zaraze", rekao je Zeljković.

Podsjetimo, jučer je donesena i odluka o karanteni u Hrvatskoj za građane iz BiH.

"Pratimo epidemiološku situaciju u susjednim zemljama i primijenili smo određene mjere. Samoizolacija je opravdana. Mislim da ne mogu ući s negativnim testom jer to ne znači da ćete biti negativni i sutra", rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da će se o ukidanju mjera razmišljati kada se u susjednim zemljama situacija popravi.

Hrvatska bilježi 234 aktivna slučaja zaraze, dok je u BiH trenutno aktivno 671 pozitivnih na COVID-19.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić je objasnila kako se maske u Hrvatskoj uvode kao obavezne, budući da ljude nisu uspjeli uvjeriti da ih treba nositi.

“Međutim, donesena je sad uredba da se maske moraju nositi, maske za lice ili što tko ima. Prijevozno sredstvo je mjesto na kojem se identificiralo u posljednjih mjeseci da se lakše prenosi virus. Zatvoreni je prostor, veći je broj ljudi”, objasnila je.

Na pitanje hoće li biti kazni za one koji ne nose maske, Markotić je dala kratak odgovor.

“Čim je nešto odredba, morat će se primjenjivati određene kazne. Međutim, cijelo vrijeme govorimo zašto bi ljude trebalo kažnjavati da rade ono što je za njihovo dobro. Lakše je uzeti, sašiti masku ili kupiti masku za 5, 10, 20 kuna nego plaćati kaznu od 500 ili 1000 kuna. Sigurnije je biti odgovoran”, odgovorila je Markotić.

Nakon rasta broja zaraženih bh. zdravstvene vlasti oba entiteta pozvale su građane na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora”, naveo je Krizni stožer federalnog ministarstva zdravstva.

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije iz Covid bolnice u Mostaru ocijenio je kako su vlasti prerano ukinule razmjerno stroge mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close