Vlada Kantona pred problemom

Krizni stožer u Sarajevu traži rigorozne mjere za necijepljene

"Oko 40 posto stanovnika KS je primilo prvu dozu cjepiva, a voljeli bismo da ih je oko 70 posto kao u nekim gradovima u regiji", rekao je Forto.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 08. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je danas građane da se cijepe i najavio žustru raspravu Vlade i Kriznog stožera za ponedjeljak.

Na press konferenciji Vlade KS Forto je pojasnio da je Krizni stožer zatražio vrlo represivne mjere po kojim bi zaposleni u kantonalnim institucijama i poduzećima za dolazak na posao morali biti cijepljeni, imati potvrdu o preboljenom COVID-u ili raditi PCR test svaka tri dana.

"Takva odluka još nije usvojena dok ne razmotrimo radno-pravne odnose i što se sve može tražiti od radnika, a moje osobno mišljenje je da su restriktivne mjere neophodne", izjavio je Forto.

Precizirao je da je Krizni štab tražio takve mjere budući da su 95 posto osoba s teškom kliničkom slikom koje pune odjele intenzivne njege širom svijeta necijepljene.

"Oko 40 posto stanovnika KS je primilo prvu dozu cjepiva, a voljeli bismo da ih je oko 70 posto kao u nekim gradovima u regiji", rekao je Forto.

BiH je u proteklim mjesecima značajno kasnila u procjepljivanju stanovništva, a do sada je u tu zemlju dopremljeno nešto više od 2,7 milijuna doza cjepiva pri čemu s po 1,1 milijuna doza dominiraju ona koje proizvode AstraZeneca te kineski Sihopharm.

Prvu dozu cjepiva primilo je 536 tisuća osoba, što je 15,7 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika, dok je s obje doze procijepljeno 327 tisuća građana, što je manje od 10 posto u odnosu na cjelokupno stanovništvo.

Kopirati
Drag cursor here to close