Balkan Cave Summit

Koordinator spašavanja dječaka s Tajlanda na summitu u Mostaru

Britanac je bio dio ekipe koja je nakon dva tjedna spasila svih 12 dječaka i njihovog trenera iz špilje na Tajlandu u srpnju 2018. godine, a u Mostaru je gost na ovogodišnjem Balkan Cave Summitu koji se održava narednih dana u gradu na Neretvi
Lifestyle / Zdravlje | 25. 08. 2019. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Trebalo nam je po dva sata za ulazak u pećinu i po tri sata za izlazak. Ništa takvo se prije nije dogodilo, da je netko tako duboko zatočen", kazao je u Mostaru Chris Jewell iz CDG Cave Diving Club i Britanskog vijeća za speleospašavanje BCRC (British Cave Rescue Council).

Britanac je bio dio ekipe koja je nakon dva tjedna 'zarona' spasila svih 12 dječaka i njihovog trenera iz špilje na Tajlandu prošle godine, a u Mostaru je kao gost na ovogodišnjem Balkan Cave Summitu u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva, Interventne spasilačke službe Mostar i Reefa iz Nove Gorice.

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja

Jewell je tijekom predavanja u Mostaru istaknuo da je pristup dječacima bio jako težak, budući da je u dijelovima gdje je bila voda, vidljivost bila nula. Također je istaknuo kako su oni ostali zarobljeni na udaljenosti od oko 1,5 kilometara od ulaza u pećinu.

"Morali smo dosta stvari improvizirati, kako bi dječaci, trener i ronioci izašli bez težih posljedica. Budući da djeca nisu profesionalci, tijekom spašavanja morali smo ih uspavati na dijelovima gdje smo prolazili kroz vodu, kako bi mogli izdržati i kako ne bi dolazilo do napada panike i težih posljedica", kazao je.

"U ovogodišnjem Balkan Cave Summitu sudjeluje preko 50 speleoronilaca iz cijelog svijeta, koji će sljedećih dana istraživati Bunicu, vrelo Bune, Crno vrelo i Crno oko kod Salakovca, te ovisno o željama gostiju i druge lokacije", kazao je Zoran Vlaho, načelnik Interventne spasilačke službe Mostar.

Foto: Bljesak.info / Koordinator spašavanja dječaka s Tajlanda na summitu u Mostaru

Podsjetimo, nogometna momčad "Veprovi" i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja prošle godine dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.

Britanski ronioci pronašli su ih gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu, u djelomično poplavljenoj špilji nekoliko kilometara unutar kompleksa.

Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, početkom srpnja je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja



Još četvorica spašena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno u utorak 10. srpnja.

Slavlje zbog uspješnog spašavanja nažalost je zasjenila smrt bivšeg tajlandskog mornaričkog ronioca i bivšeg pripadnika elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonani koji je smrtno stradao u špilji.

U akciji spašavanja sudjelovalo je više od 90 ronilaca iz cijelog svijeta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close