Koronavirus u BiH

Još najmanje 1.248 zaraženih i 48 preminulih

Zavod za javno zdravstvo u utorak će priopćiti nove mjere za područje Federacije.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 03. 2021. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminule su 3 osobe: muškarac iz Konjica rođen 1940. godine, muškarac iz Mostara rođen 1937. godine i muškarac iz Gruda rođen 1933. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno su 52 bolesnika, od kojih je 8 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 15, a nije bilo otpuštanja pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirana su 684 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 104 i to: 57 iz Mostara, 25 iz Konjica, 5 iz Čitluka, 5 iz Stoca, 3 iz Prozora-Rame, 3 iz Jablanice, 2 iz Neuma i 4 iz Čapljine.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 58 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 851 rješenje.

Ukupno je izdano 25859 rješenja, stoji u podacima Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata prijavljeno 1.248 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 283 u Republici Srpskoj, 946 u Federaciji BiH i 19 u Brčko distriktu. U istom razdoblju prijavljeno je i 48 smrtnih slučajeva, od čega 18 u RS i 30 u Federaciji BiH.

Podsjetimo, Vlada Sarajevske županije odlučila je u ponedjeljak kako će sljedećeg vikenda uvesti drastične mjere ograničavanja rada prodajnih i ugostiteljskih objekata ne bi li na taj način pokušala spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

"U biti zatvaramo županiju tijekom vikenda od 20 sati u petak do 7 sati u ponedjeljak", kazao je novinarima Edin Forto, predsjednik županijske vlade koja je izvanredno zasijedala zbog činjenice da se u ovoj županiji zaraza brzo širi te da je dnevni broj novozaraženih već nekoliko dana veći od 400.
 
Kako je jučer priopćeno, Zavod za javno zdravstvo u utorak će priopćiti nove mjere za područje Federacije.
 
Zaključavanja gospodarstva u BiH nije bilo još od svibnja prošle godine a epidemiološka situacija u zemlji je u svim proteklim mjesecima bila razmjerno stabilna da bi potkraj veljače broj zaraženih naglo počeo rasti a zajedno s tim povećao se i broj teških pacijenata s dijagnozom covida-19 te broj umrlih.
 

ŽZH

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirane 93 osobe, od čega je 1 retestirana.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 26 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 8 (3 muške i 5 ženskih), Gruda 10 (6 muških i 4 ženske), Ljubuškog 7 (5 muških i 2 ženske) te Posušja 1 muška osoba.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminula je muška osoba iz Gruda 1933.godište.

 

Kopirati
Drag cursor here to close