Devet članova

Franjo Topić imenovan u Etički komitet Opće bolnice u Sarajevu

Lifestyle / Zdravlje | 16. 02. 2021. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" mons. prof. dr. Franjo Topić imenovan je za člana Etičkog komiteta Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Etički komitet broji devet članova uz tajnika, od kojih najmanje jedan član treba biti predstavnik nemedicinske struke, a najmanje dva da nisu uposlenici te ustanove. Član izvan uposlenika uz prof. Topića je akademik prof. dr. Enes Duraković a predsjednica Komiteta je prof. dr. Amela Sofić.

Komitet ima zadatak da osigura i prati primjenu etike i medicinske deontologije u radu Opće bolnice, da se bavi samo etičkim aspektom tako da utvrđuje da li je pojedini pacijent korektno zbrinut u toj ustanovi, da li je dobio adekvatnu uslugu ili da li je ispoštovan propisani protokol.

Daje i suglasnost za provođenje medicinskih i znanstvenih ispitivanja, kao i kliničkih ispitivanja lijekova i medicinskih sredstava, potom za pisanje znanstvenih radova i drugo. Sve se odnosi na istraživanja i studije za koje uvijek dolazi glavni istraživač da detaljno pojasni zahtjev i priloži potrebnu pisanu dokumentaciju, saopćeno je iz HKD "Napredak".


Kopirati
Drag cursor here to close