Koronavirus u BiH

Epidemija u BiH se nastavlja širiti: Umrlo 38 osoba

Lifestyle / Zdravlje | 08. 03. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminule su 4 osobe: muškarac iz Konjica rođen 1947. godine, muškarac iz Mostara rođen 1929. godine, muškarac iz Posušja rođen 1946. godine i muškarac iz Livna rođen 1953. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 41 bolesnik, od kojih je 7 na invazivnoj i 1 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Hospitalizirano je 19, a otpušteno 7 pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 1203 uzorka.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je bilo 118 i to: 102 iz Mostara, 4 iz Jablanice, 5 iz Konjica, 4 iz Stoca i 3 iz Neuma.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 25801 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 829 rješenja, stoji u informaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

Koronavirus u ŽZH

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 28 osoba.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirane su 2 novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa iz Posušja (1 muška i 1 ženska).

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda od COVID-19 preminule su 2 muške osobe, iz Širokog Brijega 1936. i Posušja 1946.godište.

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 11 osoba, iz Širokog Brijega 9 i Gruda 2.

U samoizolaciji nalazi se 270 osoba, dok je 31 osoba izašla iz samoizolacije.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivne su 143 osobe: Široki Brijeg – 63, Ljubuški – 10, Grude – 61 i Posušje – 9.

HBŽ

Na prostoru Hercegbosanske županije trenutno je 46 aktivnih slučajeva infekcije COVID-19, odnosno u Livnu 35, Tomislavgradu 5, Drvaru 3, Kupresu 1 i Glamoču 2.

Izetbegović: Ne čeka nas ništa dobro, stvari se ne mijenjaju nabolje

Zaraza koronavirusom nastavlja se širiti u Bosni i Hercegovini, a zdravstveni stručnjaci u ponedjeljak upozoravaju kako stanje postaje sve ozbiljnije dok vlasti najavljuju uvođenje dodatnih mjera ograničenja.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od nedjelje, kada se uobičajeno provodi manje testiranja, a sada ih je bilo oko 2200, potvrđena su 393 nova slučaja zaraze, no i čak 38 smrtnih slučajeva kod osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Potkraj prošlog tjedna dnevni broj novozaraženih približio se psihološkoj granici od tisuću. Zaraza se najbrže širi u Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj županiji.

"Ne čeka nas ništa dobro, stvari se ne mijenjaju nabolje, a aktivnosti koje se poduzimaju ne daju rezultate. Klinički centar jutros ima 309 pacijenata od kojih je 45 u izuzetno teškom stanju. Osam je umrlo, dakle ništa dobro nas ne čeka", kazala je ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović za sarajevsku komercijalnu televiziju Kanal O.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da, uz to što se građani sve slabije pridržavaju dosadašnjih mjera ograničenja, širenju zaraze doprinosi i činjenica da su u zemlji potvrđene nove varijante koronavirusa među kojima dominira britanska, oznake B117, te mutacija koja je prvi put otkrivena u Češkoj.

"Ove varijante odlikuje veća mogućnost širenja zaraze s osobe na osobu", pojasnio je Teufik Goletić, voditelj laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na kojemu se provodi sekvencioniranje virusa s ciljem provjere prisutnosti mutacija kod prikupljenih uzoraka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close