Čuvajte se i pridržavajte mjera

Delta soj postao dominantan u BiH

"Oboljeli zaražen delta sojem može zaraziti od 20 do 30 osoba", kazao je u novinarima ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, upozoravajući kako je upravo zbog toga sve više zaraženih.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 09. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas je zabilježeno povećanje broja smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom nakon što su u protekla 24 sata prijavljena 24 takva slučaja, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH su uputili važnu obavijest za sve građane koji su cijepljeni cjepivima priznatim u Europskoj uniji, a posjeduju državljanstvo Republike Hrvatske.

Svi oni trebaju poslati na ovaj E-mail: [email protected], sljedeće podatke: poslati sliku RH putovnice, gdje piše i OIB broj te sliku potvrde o cijepljenju. Nakon toga će dobiti QR code.

Poruku građanima je uputila i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić.

"Osim dobivanja QR codea, za naše građane je vrlo važno napomenuti kako je trend rasta broja zaraženih koronavirusom, kao i broj oboljelih koji se smještaju u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru jako zabrinjavajući. Stoga, apeliramo na sve naše građane da pristupe cijepljenju te da se čuvaju i pridržavaju mjera, odnosno da izbjegavaju sva veća okupljanja. U suprotnom ako se ovakav trend popunjavanja kapaciteta u SKB-u Mostar nastavi u idućih sedam do deset dana, bit ćemo prisiljeni proglasiti restriktivne epidemiološke mjere na području naše županije", istaknula je Jurić u izjavi za portal Jabuka.tv.

Ubrzano širenje zaraze u BiH bilježi se od početka kolovoza no naglo povećanje broja novooboljelih uslijedilo je ovog tjedna a zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako je to rezultat slabe procijepljenosti, ali i dominacije delta varijante koronavirusa.

"Oboljeli zaražen delta sojem može zaraziti od 20 do 30 osoba", kazao je u četvrtak novinarima ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, upozoravajući kako je upravo zbog toga sve više zaraženih.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je Plan distribucije cjepiva u Federaciji BiH za naredni tjedan.

Podsjetimo, sukladno podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), zaključno s danom 27. kolovoza 2021. godine u HNŽ-u je protiv covid-19 ukupno cijepljeno 52.108 osoba, od čega je njih 32.585 cijepljeno samo prvom dozom, dok ih je 19.518 dosad primilo i drugu dozu cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close