Što drugo očekivati?

BiH nema pojma koliko je njezinih građana cijepljeno u Srbiji

Ministarstvo civilnih poslova BiH vodi evidenciju o imunizaciji u BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 06. 2021. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima entitetskih Zavoda za javno zdravstvo, u Bosni i Hercegovini je cijepljeno više od 280 tisuća građana prvom dozom, te oko 140 tisuća drugom dozom. No, Bosna i Hercegovina nema kompletne podatke o broju cijepljenih građana s obzirom na to da ne postoje podaci o našim državljanima koji su cijepljeni u Srbiji, objavila je BHRT.

Od početka lipnja, od kada je u susjednoj Srbiji omogućeno slobodno cijepljenje državljana BiH u Srbiji, odlazak u najbliže gradove susjedne zemlje najizraženiji je vikendima. Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, samo tijekom proteklog vikenda u toj zemlji je cijepljeno oko 14 tisuća stranih državljana.

Video: U BiH cijepljeno više od 280 tisuća građana prvom dozom, te oko 140 tisuća drugom dozom

Mirsad Đerlek, državni tajnik Ministarstva zdravlja Srbije, kaže kako su u najvećem broju među cijepljenima državljani Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine iz oba entiteta.

''Bilo je i Crnogoraca i sporadično Albanaca'', rekao je.

Evidencija o imunizaciji

Srbija ovih dana dostiže brojeve od 50 posto cijepljenog stanovništva.

''Osim što nismo ni blizu tom postotku, nemamo ni kompletne podatke o izvršenom cijepljenju građana'', navodi BHRT.

Ministarstvo civilnih poslova BiH vodi evidenciju o imunizaciji u BiH. Iz tog ministarstva novinari nisu dobili tražene podatke, kao ni odgovor evidentiraju li se i kako cijepljeni građani u Srbiji.

Prema podacima entitetskih službi, u Federaciji BiH je prvom dozom do sada cijepljeno 138 tisuća, a drugom dozom 63 tisuće osoba. U Republici Srpskoj cilj je da do kraja lipnja bude cijepljeno 200 tisuća građana.

Covid putovnice

Podsjetimo ranije smo pisali da naši građani neće moći dobiti COVID putovnice Srbije i Hrvatske, a Ministarstvo civilnih poslova tada nam je reklo da prikupljaju informacije o cijepljenim građanima u susjednim zemljama.

"Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti u vezi s postizanjem dogovora o načinu prikupljanja podataka i izdavanja certifikata u vezi s cijepljenjem. Očekujemo rješavanje ovog pitanja", poručili su ranije  iz Ministarstva civilnih poslova za Bljesak.info.
Kopirati
Drag cursor here to close