Veliki problem

6 pouzdanih načina kako se riješiti i najtvrdokornijeg zatvora

Postoje određene prakse koje možeš uvrstiti u svoj svakodnevni život, a koje će ublažiti ili kompletno spriječiti ponovni zatvor.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2020. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ništa dobro nije vezano uz zatvor. On nije ugodan, nije zdrav, ali je zato česta pojava kod mnogih ljudi. No, postoje određene prakse koje možeš uvrstiti u svoj svakodnevni život, a koje će ublažiti ili kompletno spriječiti ponovni zatvor.

Pij vodu

Ovo je lijek broj jedan koji bi trebala razmotriti kod svih bolesti, ali definitivno u vrijeme crijevnog zatvora. Voda 'podmazuje' naša tijela, uključujući i stolicu. Hidratizirana stolica pokretna je stolica: dehidracija može dovesti do toga da se stolica doslovno stvrdne u našem crijevu i tamo ostane poput cigle. Zato ostani hidratizirani i nemoj dopustiti da dođe do toga.

Pokretanjem tijela pokrećeš i crijeva

Vrlo je korisno, s probavom općenito, napraviti nekoliko pokreta nakon obroka. Kada konzumiraš obilni obrok ili nešto s puno ugljikohidrata, sjajno je otići u laganu šetnju prije ili poslije obroka ili isplanirati nekakav trening u trajanju od pola sata do sat vremena kako bi tijelo znalo rasporediti tu energiju i započeti proces probave. Kretanje ubrzava probavu.

Uzmi probavne enzime

Probavni enzimi neophodni su u procesu probave jer oni molekule masti, proteina i ugljikohidrata razgrađuju u još manje molekule koje se lako apsorbiraju.

Tri su glavne vrste probavnih enzima:

Proteaze: Razgrađuju proteine na male peptide i aminokiseline.

Lipaze: Razgrađuju masnoće na tri masne kiseline i molekulu glicerola.

Amilaze: Razgradite ugljikohidrate poput škroba na jednostavne šećere.

Naše tijelo prirodno ih proizvodi i izlučuje kroz probavni sustav - uključujući usta, želudac i tanko crijevo, međutim većina enzima dolazi iz gušterače. Ako tijelo nije u stanju stvoriti dovoljno probavnih enzima, molekule hrane ne mogu se pravilno probaviti. To može dovesti do probavnih poremećaja poput netolerancije na laktozu, prenosi Healthline. Dakle, jedenje hrane bogate prirodnim probavnim enzimima može pomoći u poboljšanju probave, a ovih 10 namirnica u tome ti mogu pomoći: ananas, papaja, mango, med, banane, avokado, kefir, kiseli kupus i đumbir. Također, možeš ih uzimati u obliku tableta, a o tome koje su najbolje za tebe posavjetuj se s liječnikom ili ljekarnikom. Suplementacija probavnim enzimima, kada je indicirana, pokazala se pouzdanim liječenjem različitih gastrointestinalnih problema, prenosi miss7.

Isprobaj dodatke od ne fermentirajućih ili topivih vlakana

Vlakna su presudna za ugodno i redovito pražnjenje crijeva. Netopljiva vlakna poput žitarica i povrća dodaju stolici masu, dok topljiva vlakna, poput voća i mahunarki, hidratiziraju, čineći probavu lakšom. Psyllium ljuskice fantastičan su dodatak koji se ne može fermentirati i nevjerojatan su saveznik kada je u pitanju zatvor.

Jedi prebiotike i probiotike

Prebiotici su također vlakna, ali ona vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima. Češnjak, poriluk, luk, banane, krumpir i riža sjajni su primjeri prebiotičkih vlakana koji dobro utječu na crijevnu floru. Ako je zastoj uporan popij dozu probiotika iz ljekarne koji će tvoju crijevnu mikrofloru vratiti u ravnotežu.

Uzmi magnezijev citrat

Spojevi poput magnezijevog citrata djeluju privlačenjem vode u crijeva. Ona se zatim kombinira sa suhom stolicom, što olakšava njen prolazak. Postoje i lijekovi koji djeluju na ovaj način, a nazivaju se osmotski laksativi.

Kada se pravilno koristi, za mnoge ljude on je jednostavno rješenje povremenog zatvora. Općenito je siguran za odrasle osobe koje nemaju zdravstvenih problema i koje ga s vremena na vrijeme koriste. No, on nije dobar izbor za liječenje kroničnog zatvora ili zatvora koji zahtijeva kontinuirano liječenje, a njegovo prečesto korištenje može dovesti do prekomjerne dehidracije i neravnoteže elektrolita,m prenosi Medical News Today. Načelno, to je mineral, topljiv u vodi, a osim za poboljšanje probave veoma je bitan i za mišiće i mineralizaciju kostiju te u proizvodnji energije. Koristiti ga možeš putem šumećih tableta ili praha, tableta i kapsula.

Kopirati
Drag cursor here to close