Ljetni rizici za oralno zdravlje

5 stvari koje morate znati ako želite zdrave zube

Bilo bi pametno da ne koristite zube kao otvarač…
Lifestyle / Zdravlje | 07. 07. 2021. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedno ljeto je pred nama, savršeno vrijeme za druženja uz hranu na otvorenom, uživanja na plaži i zabavu za cijelu obitelj i društvo. Ljeto može biti odlično doba i za vaše zube jer sunce pruža puno vitamina D koji igra i važnu ulogu u zaštiti imunološkog sustava i borbe protiv infekcija. Oralno zdravlje je na dobitku jer vitamin D čuva zdravlje kostiju i zuba, a neka istraživanja čak kažu kako može prevenirati bolesti desni, piše Ordinacija.hr.

Naravno, postoje i neki rizici za oralno zdravlje kada dođe ljeto, a važno je znati kako i zube zaštiti od oštećenja ili razvoja problema. Ovo je 5 savjeta koje donose stomatolozi sa stranice dentalhealth.org.

1. Njega usana: Usne su jako osjetljive na sunce ali često na njih zaboravljamo staviti kremu sa zaštitnim faktorom. Koža je na njima tanka i lako može izgorjeti na suncu, što u konačnici može dovesti do razvoja puno većih problema, poput raka kože. Potrebno je koristiti faktor 30, a nanositi ga morate često kada ste izloženi suncu.

2. Hladne poslastice: Ako se želite na brzinu rashladiti, onda je sladoled odlična ideja, ali ako već dulje vrijeme patite radi osjetljivih zubi, ta poslastica može izazvati jaku bol. Tu bol možete spriječiti tako da cijele godine koristite paste za osjetljive desni. No u svakom slučaju možda sladoled nije najbolje rješenje za vas, pa se osvježite komadom voća ili povrća.

3. Jedite manje slatkiša: Šećer je prvi neprijatelj zdravlja zubi jer uzrokuje njihovo propadanje, a zaslađeni napici su najgora opcija, posebno ako ih ispijate cijeli dan. Voda je i dalje prvi odabir, spriječit će dehidraciju, u organizam nećete unijeti ništa kalorija, a i zubi će vam biti zahvalni.

4. Opasnost ljetnih sportova: Čim se pojave topli dani, većina nas želi što više vremena provoditi na zraku, tu su često uključeni i ljetni sportovi. No uz njih se uvijek javlja i opasnost da možete izgubiti zub ili ga slomiti. Možete nositi zaštitu, ili jednostavno dobro paziti kako biste ostatak ljeta uživali u lijepom osmjehu.

5. Zubi nisu otvarač: Nikako najmanje važna stvar – nikako nemojte koristiti zube kao otvarače za boce ili vrećicu čipsa na plaži jer će to uvelike povećati šansu da se dogodi nesreća ida slomite zub. A o tome koliko bolno to iskustvo može biti, ne moramo niti pisati.

Kopirati
Drag cursor here to close