Zdravlje je u hrani

3 biljke koje pomažu u borbi protiv bolesti štitnjače

Nepravilni rad štitnjače može dovesti do povećanog rizika od razvoja koronarnih bolesti srca, kronične bubrežne bolesti, kao i depresije.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Primjećuješ li u posljednje vrijeme promjene u svojoj tjelesnoj masi ili umor i bezvoljnost bez nekog posebnog razloga? Postoje brojni razlozi javljanja ovih simptoma. Međutim, glavni krivac takvog stanja često je štitnjača.

Štitnjača koja slabije obavlja svoju funkcije, često ostane nedijagnosticiran. Nepravilni rad štitnjače može dovesti do povećanog rizika od razvoja koronarnih bolesti srca, kronične bubrežne bolesti, kao i depresije.

Što uzrokuje smanjenu funkciju štitnjače?

Štitnjača je uključena u mnoge funkcije u tijelu, prvenstveno vezane uz regulaciju metabolizma i sagorijevanje masti kao jedan od izvora energije. Zbog toga su osobe, čija štitnjača slabije obavlja svoju ulogu, sklonije povećanju tjelesne mase te osjećaju umor bez opravdanog razloga.

Hipofiza izlučuje tiroid stimulirajuće hormone (TSH) koji govore štitnjači da oslobodi hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). U tijelu se hormon T4 pretvara u T3 koji je uključen u metabolizam. Osim T3 hormona, u organizmu postoji i obrnuti (reverzni) T3 hormon (rT3). Hormon rT3 je nefunkcionalni oblik T3 koji može ometati rad T3 hormona, piše Misszdrava.

Postoje tri glavna uzroka nepravilnog rada štitnjače:

  • T4 nije sintetiziran u dovoljnoj količini.
  • Smanjena je pretvorba T4 u T3.
  • Sintetizirano je previše rT3.

Biljke koje štitnjaču vraćaju u ravnotežu

Ako si stalno umorna, bezvoljna ili dobivaš na tjelesnoj masi, moguće je da se uzrok krije u tvojoj štitnjači, a prirodne biljke poput ashwagandhe, guggula i korejskog ginsenga mogu ti pružiti pomoć.

Znanstvenici su otkrili da tri biljne vrste mogu pomoći u rješavanju triju glavnih uzroka smanjene funkcije štitnjače:

Ashwagandha - za ovu biljku se smatra da može vratiti tjelesnu ravnotežu.

Ashwagandha sadrži bioaktivne tvari koje mogu povećati razine hormona T3 i T4. U osoba sa smanjenom aktivnosti štitnjače, koje su svakodnevno uzimale 500 mg ashwagandhe kroz tri mjeseca, primijećen je porast razine hormona T4 za 24%.

Guggul - guggul je smola drveta indijske mirte, a tradicionalno se koristi za liječenje sporog metabolizma. Smola sadrži molekule koje snažno stimuliraju štitnjaču. Također, pomaže u pretvorbi hormona T4 u T3.

Korejski ginseng - korejski ginseng sadrži tvari koje mogu smanjiti razinu neaktivnog oblika T3 - rT3. Ginseng može pomoći i u regulaciji temperature kože, poboljšava energiju i seksualnu funkciju.


Kopirati
Drag cursor here to close