Korona brojke

1719 novozaraženih u BiH, preminulo 67 osoba

Na bolničkom liječenju trenutno su 122 bolesnika, od kojih je 9 na invazivnoj i 8 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2021. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema rezultatima testiranja u posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar pozitivnih je 228, a preminule su četiri osobe.

Riječ je o muškarcu iz Prozor-Rame rođenom 1952. godine, ženi iz Gruda rođenoj 1939. godine, ženi iz Konjica rođenoj 1950. godine i ženi iz Ljubuškog rođenoj 1942. godine.

Testirano je 1036 uzoraka od čega je 228 pozitivnih i to: 117 iz Mostara, 26 iz Konjica, 14 iz Stoca, 17 iz Čapljine, 31 iz Čitluka, 10 iz Neuma, 6 iz Jablanice i 7 iz Prozor-Rame.

Na bolničkom liječenju trenutno su 122 bolesnika, od kojih je 9 na invazivnoj i 8 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 17, a otpušteno 11 pacijenata.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 262 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 2013 rješenja. Ukupno je izdano 27723 rješenja.

Posejtimo, zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini ne jenjava, no u nekim dijelovima zemlje postoje naznake postupnog usporavanja širenja epidemije pa se zdravstveni stručnjaci oprezno nadaju kako će mjere ograničenja koje su na snazi uskoro dati vidljive rezultate.

Nakon testiranja nešto više od 5200 uzoraka u protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 1719 osoba, a 67 ranije zaraženih od ponedjeljka je umrlo. Broj umrlih s dijagnozom covida-19 sada je veći od šest tisuća.

Iako Sarajevo i dalje prednjači po dnevnom broju novozaraženih, po prvi put je u trećem valu epidemije u utorak on bio manji od broja oporavljenih pa zdravstveni stručnjaci oprezno sugeriraju kako bi to mogla biti naznaka postupnog smirivanja epidemiološke situacije.

"Novozaraženih 496, broj oporavljenih 543. Nadamo se da će nastaviti", poručio je ravnatelj sarajevske hitne pomoći Adem Zalihić.

U Sarajevu, kao i u još četiri od pet županija u Fedraciji BiH, od proteklog su vikenda na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata te noćni policijski sat, a slična ograničenja od poedjeljka su na snazi i u Republici Srpskoj.

Prema konsolidiranim podacima koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, trenutačno je u toj zemlji aktivno nešto više od 23 tisuće slučajeva zaraze, a od izbijanja epidemije prije godinu dana zaraza koronavirusom je potvrđena kod nešto više od 154 tisuće osoba.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 6005 osoba, što prema ovotjednim analizama američkog sveučilišta John Hopkins u slučaju BiH, koja nema više od 3,5 milijuna stanovnika, znači stopu smrtnosti od 3,8 posto.

Kaznena prijava protiv države

Zbog razmjerno velikog broja smrtnih slučajeva u BiH umirovljeni sarajevski liječnik-epidemiolog Bakir Nakaš podnio je kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv visokih dužnosnika države i Federacije BiH, a posebice zbog činjenice da do sada nisu poduzeli mjere kako bi se nabavilo cjepivo protiv koronavirusa.

"To ima za posljedicu nekontrolirano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini", stoji u prijavi koju je Nakaš podnio protiv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije, ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Nakaš tvrdi kako je jasno da su ministrica civilnih poslova BiH i ministar zdravstva Federacije BiH osobno odgovorni za stanje u zdravstvu, a to svakako znači i za nabavku cjepiva.

"Sasvim je izvjesno da postoji njihova osobna odgovornost", kazao je Nakaš, koji je prije umirovljenja bio ravnatelj sarajevske Opće bolnice.

Prvih 23 tisuće doza cjepiva čiji je proizvođač Pfizer u BiH bi trebalo biti dopremljeno tek ovog tjedna, no nema potvrde kako će se realizirati najava federalnog premijera Novalića da će stići i prvih 100 tisuća doza ruskog cjepiva.

Sputnjik V u većim količinama nabavile su pak vlasti RS gdje je počelo procjepljivanje osoba starijih od 65 godina.

ŽZH 

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 268 osoba, od čega 11 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 145 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 69 (39 muških i 30 ženskih), Ljubuškog 30 (17 muških i 13 ženskih), Gruda 26 (15 muških i 11 ženskih) te Posušja 20 (14 muških i 6 ženskih) osoba.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminule su dvije ženske osobe, iz Gruda 1939. te Ljubuškog 1942. godište.

Zabilježena su dva slučaja reinfekcije, kod ženske osobe iz Gruda 1934. te muške osobe iz Ljubuškog 1976. godište.

FBiH 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 3.895 uzoraka, od kojih je 1.070 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 44 nova smrtna ishoda.

RS 

U pоsljеdnja 24 sata u laboratorijama na području bosanskohercegovačkog entiteta Rеpublika Srpska (RS) izvršеnо је tеstirаnjе 1.430 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 534 оsоbe.

Prema podacima Instituta zа јаvnо zdrаvstvо RS-a riječ je о 273 muške i 261 žеnskoj оsоbi, među kojima је 34 mlаđе, 331 srеdnjе i 169 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Preminule su 23 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close