Dodjela grant sredstava

225.000 KM za promoviranje zdravog života

Dodjela grant sredstava za projekte smanjenja faktora rizika za zdravlje
Lifestyle / Zdravlje | 21. 03. 2019. u 17:23 Fena
Kopirati

Svečana dodjela i potpisivanje ugovora dobitnika grant sredstava u sklopu projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva FBiH" održat će se u petak, 22. ožujka, u Gradskoj vijećnici u Mostaru s početkom u 10 sati.

Promoviranje zdravog života

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojni cilj projekta je pružanje pomoći nadležnim institucijama u smanjenju faktora rizika kod odabranih nezaraznih bolesti promoviranjem kontrole konzumiranja duhanskih proizvoda i alkohola, te promoviranjem odgovarajuće ishrane i pojačane fizičke aktivnosti kod predškolske i školske djece, nastavnika, zdravstvenih radnika i uposlenika lokalnih vlasti u lokalnoj zajednici.

Također, projektom se želi postići promjena stavova i ponašanja kada je riječ o četiri navedena faktora rizika, odnosno povećati znanje i primjene prakse koje potiču dobro zdravlje, posebno u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Bez duhana i alkohola

U okviru projekta posebna pažnja posvećuje se jačanju kapaciteta lokalne zajednice u procesima zagovaranja i mobilizacije za smanjenje faktora koji dovode do nezaraznih bolesti koje su vodeći uzroci lošeg zdravlja i invalidnosti u BiH, a to su prije svega korištenje duhana, konzumacija alkohola, neadekvatan način ishrane i nizak nivo fizičke aktivnosti.

Sastavni dio navedenog projekta je i program dodjele bespovratnih sredstava čiji je primarni cilj pružanje podrške projektima zasnovanim na dokazima koji se odnose na održive intervencije usmjerene prema mijenjanju odnosa i ponašanja u pogledu četiri navedena faktora zdravstvenog rizika, s posebnim naglaskom na populaciju mladih.

17 ideja

Projekt "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva FBiH" provodi Federalno ministarstvo zdravstva u Mostaru i Zenici, a financira ga Vlada Švicarske, dok implementaciju nadzire Svjetska banka.

Ukupan iznos grant sredstava koji će se za 17 projektnih prijedloga dodijeliti na svečanosti u Mostaru je 225.000 KM, najavili su organizatori.

Kopirati