Izbacite redovite navike

20 savjeta za jaču, sjajniju i zdraviju kosu

Važno je imati na umu da se naša kosa u osnovi sastoji od mrtvih stanica, baš kao i nokti. To znači da ne proizvodi vitamine i hranjive tvari sama po sebi, ali mora apsorbirati vanjske tvari
Lifestyle / Zdravlje | 01. 06. 2018. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi želimo imati zdravu, glatku i sjajnu kosu, ali mnoge od naših redovitih navika zapravo mogu naškoditi i oslabiti kosu. Neke od navika automatski radimo, bez razmišljanja, ali one utječu na zdravlje naše kose.

Slijedi 20 jednostavnih, ali izvrsnih novih navika koje možeš koristiti kako bi zaštitila kosu i pomogla joj da raste zdrava i snažnija.

Važno je imati na umu da se naša kosa u osnovi sastoji od mrtvih stanica, baš kao i nokti. To znači da ne proizvodi vitamine i hranjive tvari sama po sebi, ali mora apsorbirati vanjske tvari poput prirodnih ulja koje proizvodi vlasište ili hranjive tvari koje dolaze iz prirode ili kozmetičkih proizvoda. Njena struktura je porozna, te stoga može apsorbirati te tvari – ali također može prikupljati i 'udahnuti' zagađenje, UV zrake, štetne kemikalije i soli.

- Navlaži kosu s običnim bijelim octom nakon šamponiranja i ostavi ga nekoliko minuta prije ispiranja. Kosa će biti vedrija i sjajnija već od prvog puta kad pokušate ovo.

- Jednom mjesečno napravi prirodnu masku za kosu od avokada.

- Operi kosu sa sirovim bjelanjkom, umjesto šampona. Iako se može činiti čudno, ovaj prirodni proizvod hidratizira kosu bolje od mnogih komercijalnih kozmetičkih proizvoda, i to čini bez da ju oslabi.

- Ne peri kosu prečesto. Pranje će ukloniti previše ulja iz vaše vlasišta, kojeg kosa treba za prehranu i rast.

- Koristi šampone bez sulfata. Sulfat je jedan od najštetnijih sastojaka za prirodnu vlagu kose. Postoje desetine sulfat-free proizvoda na tržištu koji će ti pomoći da kosa bude zdravija i jača.

- Ispleti labavu pletenicu prije spavanja. To će ti dati lijepe valovite lokne u jutarnjim satima, spriječiti kosu od zapletanja i pucanja dok se okrećete u snu, a pomaže i u bržem rastu kose.

- Masiraj vlasište svaki dan s drvenom četkom za aktiviranje cirkulacije krvi u tom području, i tako ćeš prirodno potaknuti rast kose.

- Zaštiti kosu od sunca. Možeš koristiti kreme za sunčanje ili posebne ljetne proizvode za kosu, koji će ju zaštititi od klora i slane vode.

- Nemoj stalno sušiti kosu sušilom. Pusti da se osuši prirodnim putem, ili koristi šampone za suho pranje ili regeneratore koji se ne ispiru kako bi kosu zaštitili od vrućine.

- Osuši kosu u potpunosti prije spavanja, ako ne želiš imati lošu frizuru ujutro. Mokra kosa je puno osjetljivija i sklona lomljenju.

- Izbjegavaj proizvode za stiliziranje (pegle za kosu, uvijače), a posebno ih ne koristi prije nego s stavila zaštitni sprej od vrućine. Visoke temperature ovih uređaja oslabljuju vlakna kose.

- Arganovo ulje ima mnogo blagotvornih učinaka na kosu. Koristi ga za ispucale vrhove i suhu kožu i kosu, ili kao regenerator koji se ne ispire.

- Ne češljaj kosu kada je mokra – to ju čini slabijom i osjetljivom na lomljenje. Umjesto toga, koristi široki češalj, dok u kadi stavljaš regenerator.

- Izbjegavaj česta bojanja i izbjeljivanja kose. Boje sadrže grube kemikalije, kao što je amonijak, što uzrokuje značajne količine oštećenja kose, a također može uzrokovati opekline vlasišta.

- Koristi jastučnice od satena ili svile. Ovi materijali neće nanijeti štetu kosi dok se okrećeš tijekom noći u snu.

- Ako imaš oštećenu kosu koja je sklona pucanju vrhova, trebala bi šišati kosu svakih osam tjedana da bi kosa bila zdrava.

- Opusti se! Ništa ne oštećuje kosu više od stresa. Bez obzira koliko se brinula o sebi, ako ne smanjiš razinu stresa, kosa nikad neće biti lijepa kao što bi mogla biti.

- Jedi dobro. Kosa se hrani svime što jedeš. Ako izbjegavaš proteine, prirodne masti i vitamine u prehrani, kosa će taj nedostatak i pokazati.

- Njeguj svoju kosu redovito s prirodnim ili komercijalnim maskama koje su bogate vitaminima i uljima

- Konzumiraj biotin. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i kose i olakšava regeneraciju kože.

Kopirati
Drag cursor here to close