Mnogo toga...

Što nam se može dogoditi ako ne pijemo vodu?

Od sprječavanja nadutosti do hidratiziranog i globalno zdravog organizma, uzimanje dovoljno vode jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 02. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naše je tijelo sastavljeno od oko 60% vode što ujedno čini vodu imperativom za vaše zdravlje.

Od sprječavanja nadutosti do hidratiziranog i globalno zdravog organizma, uzimanje dovoljno vode jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti.

Postoje drastični fiziološki učinci, pa je bolje otkriti što se događa kad ne pijete dovoljno vode.

1. Dobit ćete na težini

Zvuči kontradiktorno, ali "štednja" na vodi za piće zapravo može uzrokovati zadržavanje vode i privremeno debljanje.

"Kad ne piješ dovoljno vode tvoje tijelo zadržava svaku kap kako bi spriječilo ozbiljnu dehidraciju", kaže dijetetičarka Abbey Sharp.

2. Nećete imati dovoljno energije

Preskočiti kofein i napiti se vode? Da i to može funkcionirati da se razbudite ujutro. No, naravno ne morate si uskratiti kavu ako je volite, no pijte i uz nju dovoljno vode, tim više što je kava diuretik.

"Da, trebali bi piti puno vode tijekom dana kako bi ostali hidratizirani. U stvari, čak i lagana dehidracija može značajno iscrpiti razinu energije", objašnjava nutricionistkinja Erin Palinski-Wade. 

3. Nećete se moći koncentrirati

Temeljni element života također je bitan za funkcioniranje mozga koji se, usput, sastoji od 80 posto vode te njegove sposobnosti i funkcije uveliko ovise i o količini vode koju konzumiramo.

Čak i lagana dehidracija narušava njegove sposobnosti, što svaku eureku čini izazovom. Studija u časopisu Nutrients otkrila je da pitka voda može spriječiti gubitak pamćenja i pažnje.

4. Povećava se rizik od moždanog udara

Dehidracija ne samo da će otežati oporavak od moždanog udara, već zapravo može i povećati rizik od njegova nastanka, pokazalo je istraživanje posvećeno kardiovaskularnim poremećajima.

5. Postat ćete razdražljivi

Dvije studije sa Sveučilišta Connecticut provele su muškarce i žene kroz niz kognitivnih testova i otkrile da čak i blaga dehidracija negativno utječe na njihovo raspoloženje te uzrokuje umor i glavobolju.

6. Osjećat ćete se gladnije

Vrlo često možemo pomiješati glad s dehidracijom. Ako vam trbuh kruli, najbolje je popiti malo vode.

"Pokušajte popiti vodu i pričekati 20 minuta prije nego što uzmete obrok", kaže nutricionistica Amy Shapiro. Također poziva na zamjenu slatkih pića poput sode, sokova ili sportskih napitaka vodom.

7. Metabolizam će sporo raditi

Izbacivanje vode iz prehrane može ozbiljno pokvariti planove mršavljenja, što je dokazalo istraživanje iz The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Nakon što su popili otprilike 0,5 l vode metabolizam sudionika povećao se za 30 posto.

Istraživači procjenjuju da bi povećanjem unosa vode za 1,5 litre dnevno (oko šest čaša) tijekom godine sagorjelo dodatnih 17.400 kalorija - a to je gubitak od pet kilograma!

8. Imat ćete glavobolje

Prije nego što posegnete za nekim analgetikom kad vas boli glava, pokušajte piti vodu.

9. Koža će se pogoršati

Kad ne pijete dovoljno vode, kolagen počinje pucati i vezivati se, što dovodi do toga da se sitnije bore i borice sve više primjećuju. Dakle, oslanjamo se na vodu kako bi i naša koža bila dovoljno hidratizirana, a ne suha.

10. Nećete imati energije za vježbanje

Vaše tijelo ne može učinkovito pretvoriti ugljikohidrate u energiju bez dovoljno vode. A prema Fiziološkom društvu, dehidracija može dovesti do loših performansi. Ne samo da će izvedba vježbi patiti, već će i nedovoljna količina tekućine u tijelu zaustaviti razgradnju masti.

Pročitajte još

11. Imat ćete problema s probavom

Imate problema s opstipacijom? Možda ne pijete dovoljno vode... Naime, probava je dobro regulirana kada debelo crijevo dnevno upije do pet litara vode, što ujedno olakšava odlazak na toalet, kažu liječnici gastroenterolozi.

12. Bubrezi će loše funkcionirati

Da bi bubrezi mogli ispravno raditi, potrebna je voda za razrjeđivanje krvi. Bez dovoljno vode, bubrezi moraju raditi prekovremeno kako bi filtrirali krv. A ozbiljna dehidracija također može dovesti do zatajenja ili bubrežnih kamenaca

13. Imat ćete problema s radom srca

Kad ste dehidrirani, srce mora više raditi kako bi održalo protok krvi kad ustanete. Ako niste unijeli dovoljno vode u organizam, srce nije doraslo tom zadatku, a nedovoljni protok krvi u mozgu može rezultirati nesvjesticom.

14. Muškarci mogu doživjeti erektilnu disfunkciju

U dehidriranom stanju stvara se veća količina angiotenzina, vrste hormona koja se obično nalazi u muškaraca koji imaju poteškoća u postizanju stabilne erekcije.

15. Nećete moći plakati

Nedostatak vode zaustavit će suze. "Proizvodnja suza smanjuje se kad je osoba dehidrirana zbog slabe konzumacije vode. Tijelo pokušava stvoriti homeostazu ili kontrolirati ravnotežu tekućina. Kada se smanji količina unosa tekućine, tijelo prvo skladišti vodu da hidratizira vitalne organe," kaže Elissa B. Gartenberg, liječnica, javlja Miss7.

16. Mokraća će promijeniti boju

Želite znati jeste li dovoljno hidratizirani? Provjerite svoju mokraću. Kad ne pijete dovoljno vode, boja urina pretvorit će se u tamnije žutu. Ako ste jako dehidrirani, možda uopće nećete moći mokriti.

Kopirati
Drag cursor here to close