Sigurnost

10 stvari koje morate znati prije odlaska psihijatru

Ako niste znali, jedna od pet osoba ima određenih psiholoških problema koji zahtijevaju pomoć stručnjaka.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 11. 2020. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka da posjetite psihijatra je prije svega hrabra i na tome vam čestitamo jer otkriva da ste prepoznali sami da vam je pomoć potrebna i da je to nešto čega se ne morate sramiti jer u tome niste sami.

Ako niste znali, jedna od pet osoba ima određenih psiholoških problema koji zahtijevaju pomoć stručnjaka.

Kako biste mogli pronaći najboljeg stručnjaka za sebe, stručni portal Cognitive psychiatry donosi 10 važnih činjenica kojih morate biti svjesni i koje morate zapamtiti prije odlaska na terapiju, prenosi Ordinacija.hr.

1. RAZLIKA IZMEĐU PSIHIJATRA, PSIHOLOGA I TERAPEUTA

Ne nose svi stručnjaci iste titule niti imaju isto obrazovanje, svaki od njih je posebno obučen za određena područja. Prije svega je važno znati razliku između ove tri profesije.

Psihijatar

Psihijatar je liječnik koji je specijalizirao psihijatriju. Osim terapije razgovorom oni smiju i prepisati lijekove te se baviti psihoterapijom. Ipak, puno je psihijatara koji se ne bave psihoterapijom ili jednosatnim susretima, pa se za te potrebe češće odlazi terapeutu ili psihologu. Psihijatru se odlazi kada su potrebni lijekovi.

Psiholog

Psiholog je stručnjak za mentalno zdravlje i njegovo obrazovanje traje 4 ili 5 godina kako bi postao licencirani psiholog, uz to se može napredovati i do titule doktora znanosti. Psiholog može provoditi psihoterapiju, ali ne može prepisati lijekove.

Terapeut

Terapeut je osoba koja uz vas sudjeluje na psihoterapiji, a često ih se naziva psihoterapeutima i savjetnicima. Potrebno je imati najmanje 3 godine obrazovanja u tom području.

2. U KOJEM SU PODRUČJU STRUČNJACI?

Psihijatar je stekao obrazovanje o svim aspektima mentalnog zdravlja i u mogućnosti je ponuditi pomoć u svim područjima. Uz to su stručnjaci za prepisivanje lijekova pa imaju uvid u kompleksnije mentalne probleme od psihologa i terapeuta.

Dakle terapija uz medikamente može pacijentu pružiti bolje rezultate liječenja. Psihijatri se također mogu specijalizirati u mnogim područjima, poput dječje psihijatrije, depresije, anksioznosti i ostalih poremećaja.

3. JE LI S NJIMA LAKO KOMUNICIRATI?

Važno je da sa svojim psihijatrom možete dobro komunicirati, a to kreće već od prvog poziva. Ako ste nazvali psihijatra a on na vaš poziv povratno nije odgovorio, najbolje je da se obratite nekom drugom.

Morate se osjećati ugodno u razgovoru s njim inače terapija neće polučiti uspjeh kojeg očekujete. Psihijatar kojeg odaberete mora moći razumjeti vaše osjećaje i ne suditi ih i uvijek vaše razgovore čuvati za sebe.

4. KOLIKO KOŠTA RAZGOVOR KOD PSIHIJATRA?

Kada odabirete psihijatra, važno je raspitati se koliko vam je financija potrebno za terapije. Ako za to ne dobijete uputnicu, vjerojatno ćete sve troškove morati pokriti sami. Kako se ne bi iznenadili, informirajte se.

5. KAKAV JE PRISTUP PSIHIJATRA?

Važno je razumjeti pristup pojedinog psihijatra – kako razgovara s pacijentom i na koji način prepisuje lijekove. Dobro je i odmah dogovoriti koliko često ćete se viđati.

Svaki liječnik ima drugačiji pristup prema pacijentu i to je važno razumijeti kada ste u potrazi za profesionalnom pomoći. Neki će se koncentrirati samo na uporabu lijekova, dok će drugi više biti zainteresirani za razgovor o tome kako terapija razgovorom i lijekovi djeluju na vas.

Puno je psihijatara koji prakticiraju i polaze terapije. Važno je odlučiti kakvog psihijatra trebate prije nego se odlučite za posjet kako ne biste trošili svoje vrijeme i novac.

6. NUDE LI RJEŠENJA I KAKO POSTUPAJU S LIJEKOVIMA?

Obzirom se psihijatru odlazi i radi terapije lijekovima, važno je znati kako ih on prepisuje i kako ćete doći do nove doze. Naplaćuju li prepisivanje lijekova bez vašeg dolaska?

7. MOŽE LI SE DO NJIH LAKO DOĆI KADA JE PANIKA?

Koliko je vaš psihijatar dostupan? Uzvraća li telefonske pozive svakodnevno? Odgovara li odmah na mailove? Je li dostupan kada vam hitno treba? Sve su to informacije koje je dobro imati kako biste mogli odlučiti koji je liječnik dobar odabir za vas.

8. NUDI LI PSIHIJATAR PSIHOTERAPIJU?

Iako neće svi psihijatri sudjelovati u psihoterapiji, moguće je da baš vaš to čini. Saznajte je li dostupna i psihoterapija ako vam je ona potrebna.

Psihoterapija može biti dostupna neovisno o pregledima koji su rezervirani za razgovore o medikamentima. Ako je tako, pripremite se na nešto češći odlazak svom liječniku.

9. ŠTO O VAŠEM PSIHIJATRU KAŽU DRUGI PACIJENTI?

Opet je napomena da je važno sve provjeriti i posjedovati sve informacije o vašem izabranom liječniku, a na sreću one su danas svima dostupne pa je dovoljno upisati nečije ime u tražilicu na internetu kako bi dobili odgovore.

Pregledajte komentare drugih pacijenata, ali i kolega. Ako naiđete i na one negativne, prilikom razgovora sa svojim psihijatrom zatražite da ih pojasni.

10. KOLIKO JE LAKO ZAKAZATI TERMIN KOD PSIHIJATRA?

Mnogi će liječnici pretrpati svoj raspored, a nikako ne želite sjediti i čekati satima na svoj red. Prilikom prvog poziva u ordinaciju upitajte događa li se to i vašem liječniku.

Lako je zaključiti da možete očekivati gužvu ako liječnik naruči 8 pacijenta, a dostupan je 9 sati u danu. Također, neki će liječnici naplatiti otkazivanje susreta pa se dobro i informirajte koliko vremena unaprijed to možete učiniti, a da vam se ne naplati.

Kopirati
Drag cursor here to close