Na radost muškaraca

Znanstvenici osmislili kondom "privlačniji" za korištenje

Znanstvenici se nadaju da će ovi kondomi biti privlačniji za korištenje i da će spriječiti spolno prenosive bolesti i neželjene trudnoće.
Lifestyle / Seksualnost | 26. 10. 2018. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su pronašli način da naprave kondom od lateksa koji se sam podmazuje na dodir.

Kondom je dizajniran tako da zahvaljujući posebnom izdržljivom sloju bude "klizav" sve vrijeme tijekom odnosa. Tim znanstvenicka podržala je fondacija Billa i Melinde Gates.

Znanstvenici se nadaju da će ovi kondomi biti privlačniji za korištenje i da će spriječiti spolno prenosive bolesti i neželjene trudnoće.

Bez lubrikanata seks može da bude bolan, a kondom može puknuti ili skliznuti.

Iako su efikasno sredstvo kontrapcije kada ih pravilno koristite, činjenica je da ih ne vole svi.

Uglavnom su već podmazani lubrikantom kako bi bili lakši za korištenje, ali ponekad ga nema dovoljno da bi se stvorio osjećaj prijatnosti. Lubrikant je moguće naknadno dodati, ali to podrazumijeva prekidanje seksualnog odnosa.

Znanstvenici tvrde da kondom koji se sam podmazuje postaje veoma klizav kada dođe u dodir sa tjelesnim tečnostima.

U časopisu Royal society open navedeno je da bi takvi kondomi mogli da izdrže 1.000 penetriranja tijekom odnosa bez gubljenja lubrikanta. Znanstvenici kažu da seksualni odnos obično traje upola kraće od toga, ali neki odnosi traju i duže.

Tijekom testiranja za poređenje su korišteni obični kondomi s tečnim lubrikantom na bazi vode. Na počeku su bili klizaviji, ali ne i nakon 600 penetracija. Osim toga, grupa volontera ocenjivala je klizavost kondoma, a većina od 33 para muškaraca i žena ocijenila je da je kondom koji se sam podmazuje bolji.

"Kada je suh, može biti pomalo ljigav, ali u dodiru s vodom ili prirodnim tečnostima postaje veoma klizav. Potrebno je vrlo malo tečnosti da ga aktivirate", rekao je Mark Grinstaf, profesor sa Sveučilišta u Bostonu.

Znanstvenici ističu da je potrebno još testiranja da bi se ovi kondomi uporedili sa običnim kondomima. Profesor Grinstaf kaže da će klinička istraživanja u koja će biti uključeni parovi početi sljedeće godine.

Jedna od kompanija u okviru Sveučilišta u Bostonu planira da razvije ovaj proizvod za komercijalnu upotrebu.

U međuvremenu, znanstvenici sa Sveučilišta Wolongong u Australiji rade na sličnim kondomima za koje koriste hidrogelove, a ne lateks i gumu.

Kopirati
Drag cursor here to close