Neplodnost

Zašto je učestalost muške neplodnosti u porastu

Brojna istraživanja pokazuju da je učestalost muške neplodnosti u porastu, a predviđa se da će u skorijoj budućnosti nadmašiti postotak ženske neplodnosti.
Lifestyle / Seksualnost | 08. 11. 2020. u 12:37 HRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojna istraživanja pokazuju da je učestalost muške neplodnosti u porastu, a predviđa se da će u skorijoj budućnosti nadmašiti postotak ženske neplodnosti, piše portal HRT-a.

''Stres, pretilost, spolne bolesti tek su neki od čimbenika povećanog rizika, a na koje dodatne znakove muškarci trebaju obratiti pozornost'', otkriva profesor Zoran Peršec, specijalist urologije iz KB Dubrava.

Neplodnost se definira kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće unutar godinu dana nezaštićenih, redovnih spolnih odnosa kod parova mlađih od 35 godina. Statistike kažu da 15 do 17 posto parova ima problema s ostvarivanjem trudnoće. Kod trećine takvih parova uzrok je neplodnost muškarca, do koje dolazi zbog niza čimbenika.

''Kad općenito govorimo o plodnosti kod muškaraca, ona je jednostavno slijed jako kompleksnih zbivanja koji počinju od dobrog genetskog materijala, zatim intrauterinog razvoja te spuštanja testisa i čuvanja u mladosti. Bilo koji od tih čimbenika koji nije adekvatno zastupljen, dovodi do problema s muškom plodnošću'', upozorava prof. Zoran Peršec.

Prvi korak - postavljanje dijagnoze

Prvi korak u postavljanju dijagnoze jest detaljan razgovor s pacijentom i uzimanje iscrpne anamneze iz koje se pokušava otkriti eventualna genetska podloga poremećaja i utjecaj okolišnih čimbenika.

Obavlja se veliki klinički pregled cijelog tijela koji upućuje na promjene u žlijezdama s unutarnjim izlučivanjem.

''Nakon toga slijedi ciljani urološki pregled urogenitalnih organa i transrektalni ultrazvuk skrotuma kojim se dobije uvid u stanje testisa, sjemenih mjehurića, prostate i svih ostalih struktura'', objašnjava prof Peršec.  

Nakon toga radi se hormonski status, odnosno određivanje razine testosterona. Završni dijagnostički postupak je spermiogram. Kvaliteta sjemena može analizirati na nekoliko načina - kvantitativno (broj spermija u ejakulatu), funkcionalno (pokretljivost) i morfološki (genetski potencijal).

Ovisno o dijagnostičkim nalazima i kliničkoj slici, liječnicima je na raspolaganju nekoliko terapijskih modela.

Više metoda liječenja

''Dobro je, ukoliko je to moguće - efikasno kirurški liječiti problem. Jedna od čestih uzročnika muške neplodnosti je takozvana varikokela – proširenje vena testisa. Postoje i druge promjene koje dovode do blokade transporta sjemena, bilo u sjemenim kanalićima, sjemenovodima ili samoj mokraćnoj cijevi. Takvi se problemi danas rješavaju minimalno invazivnim kirurškim tehnikama. Kada to nije razlog postoji mogućnost nadomjesne terapije testosterona ili liječenja drugih anomalija u endokrinološkom sustavu'', kaže prof. Zoran Peršec.

Liječnici ističu kako bi se trend pojavnosti muške neplodnosti mogao bitno smanjiti preventivnim mjerama od najranije mladosti.

Odgovorno spolno ponašanje i zdrave životne navike mogu uvelike smanjiti rizične okolišne čimbenike, koji su vrlo često podloga ovom poremećaju.

Kopirati
Drag cursor here to close