Kiss kiss

Zašto je potrebno ljubiti se češće?

Poljupci izuzetno blagotvorno djeluju na naše tijelo.
Lifestyle / Seksualnost | 31. 07. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bajkama je jednostavan poljubac dovoljan za vratiti princezu u život, preobraziti čudovište u zgodnog čovjeka i, općenito, čini neprestana čuda. Što zapravo nije daleko od istine. Bajka je laž, ali nagovješćuje istinu: osim manifestacije osjećaja, poljupci izuzetno blagotvorno djeluju na naše tijelo.

Kako? Pustite da vam objasnimo.

Zbogom boli i depresijo
Ljubeći se na najmanje tri minute, tijelo oslobađamo stresa i depresije: endorfini („hormoni sreće“) uništavaju kortizol, otkrili su kanadski psiholozi. Poznati profesor Walter Touman čak je praksu ljubljenja uvrstio u svoj tečaj nazvan antistres. Strastveni poljubac je također vrlo učinkovit kao lijek protiv bolova migrene ili, recimo, zubobolje: poljupci su 200 puta jači od morfija, piše Elle.hr.

Poljubac za sreću
Prema anketama, muškarci koji poljube supruge prije odlaska na posao imaju veće prihode od onih koji to ne rade. Britanski znanstvenici otkrili su da će oni koji ne štede na poljupcima biti optimistični, uvijek sigurni u svoje sposobnosti i vjerojatnije je da će uspjeti u svom osobnom životu i karijeri. Usput, Britanci se najmanje ljube u prosjeku (najčešće Nijemci) – možda se tu krije tajna njihovog laganog skepticizma?

Shoot To Thrill
Poljupcem i, na primjer, pucanjem iz pištolja, naše tijelo proizvodi iste hormone. Priljev adrenalina povećava mentalnu i fizičku aktivnost. Zato vodite ljubav, a ne rat!

 

Kopirati
Drag cursor here to close