Smok

Zašto ga volimo? Sretan Vam dan ljubljenja!

Ljubljenje nas može osloboditi stresa a u nekim slučajevima i ublažiti alergijske simptome.
Lifestyle / Seksualnost | 07. 07. 2021. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnje dan, 7. srpnja obilježava se Međunarodni dan ljubljenja koji vuče svoje korijene još iz 19. stoljeća, ali se kao priznat međunarodni dan spominje tek od 2006. godine s ciljem slavljenja ljubljenja i njegova mjesta u našim životima.

Otada se slavi diljem svijeta u vidu najraznolikijih zabavnih događanja.

Ljubljenje, piše portal Adiva, ipak nije samo zabavna i ugodna zanimacija, nego je i nadasve zdrava aktivnost ukoliko se upražnjava s mjerom.

Osim što pobuđuje pozitivan osjećaj sreće, ljubljenje je korisno jer sagorijeva 6 kalorija u minuti, doprinosi većoj proizvodnji sline koja pročišćava usta i pridonosi jačanju imuniteta jer nas navikava na bakterije našeg partnera.

Ljubljenje nas može osloboditi stresa a u nekim slučajevima i ublažiti alergijske simptome.

Postoje mnoge teorije zašto se ljudi ljube. Najpopularnija teza je ta da ljubljenjem isprobavamo kompatibilnost s budućim partnerom. Dok se ljubimo ne razmjenjujemo samo slinu s našim partnerom nego i feromone te na taj način naše tijelo testira je li osoba koju ljubimo potencijalni kandidat za parenje ili ne.

Moderni antropolozi vjeruju da je ljubljenje nastalo od „eksimskog poljupca“, prakse trljanja nosova među Eskimima.

Video: Top 20 Most Satisfying Movie Kisses of All Time

Nosove su trljali i narodi na brojnim pacifičkim otocima što je sve dovelo do zaključka da je ljubljenje „osluškivanje“ mirisa druge osobe te njene kompatibilnosti s našim tjelesnim hormonima.

Popularna je i teorija majčinog hranidbenog poljupca. Ona tvrdi da današnji poljubac potiče od majčinog nježnog poljupca upućenog djetetu iz davnih vremena. Tim su poljupcem majke davale djetetu na usta sažvakanu hranu što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Baš je taj osjećaj ostao duboko urezan u našu kolektivnu svijest, a koji se tijekom tisućljeća opedmetio u poljupcu.

Kako bilo, ne propustite danas svoju dozu poljubaca. A kako uz ovu omiljenu aktivnosti vezujemo i brojne „fun facts“, s vama smo odlučili podijeliti nekoliko najzanimljivijih:

najduže zabilježeno ljubljenje trajalo je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi. Rekord su postavili supružnici Tajlanđani Ekkachai Tiranarat i Laksana Tiranarat koji su i prije toga držali svjetski rekord u ovoj disciplini

Znanstveni termin za ljubljenje je oskulacija.

Običaj ljubljenja mladenaca na današnjim vjenčanjima potječe od starorimske tradicije kod koje je poljubac služio kao praksa potpisivanja ugovora, a poznata Kama Sutra spominje čak 30 vrsta poljubaca, među njima i „okršaj jezicima“.

Kopirati
Drag cursor here to close