brojke

Suvremene metode kontracepcije u BiH koristi 12 posto žena

Lifestyle / Seksualnost | 26. 09. 2017. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suvremene metode kontracepcije u Bosni i Hercegovini koristi 12 posto žena, istaknuto je na radionici za strateško planiranje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju (SRZ) u Sarajevu u povodu Svjetskog dana kontracepcije.

Predstavnica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH Doina Bologa je istakla da je strateški pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući planiranje porodice, od velikog značaja za današnje i buduće generacije.

''Čvrsto vjerujem da se rad na novim i revidiranim strategijama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u BiH događa u pravom trenutku da bi podržao zemlju na njenom europskom putu i u realizaciji ciljeva iz Programa održivog razvoja do 2030.'', navela je Bologa.

Viši stručni savjetnik Istočnoeuropskog instituta za reproduktivno zdravlje Mihai Horga je naveo da svi parovi i pojedinci imaju pravo da donose odluke o vlastitim seksualnom i reproduktivnom zdravlju, što uključuje i odluke o tome hoće i kada imati djecu i po kojem rasporedu rađanja.

''Uspješne strategije su one koje kreiraju i na čije se provođenje obvezuju stručni zdravstveni radnici koji rade izravno s ljudima'', rekao je Horga.

Radionicu je organizirao UNFPA u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom zdravstva Federacije BiH i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovom radionicom osigurana je uključenost donositelja odluka, specijalista javnog zdravlja i stručnih zdravstvenih radnika u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u participativni proces izrade i/ili revizije postojećih entitetskih dokumenata o SRZ, koji trebaju biti usklađeni s Programom održivog razvoja do 2030. i Akcijskim planom za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Sudionici su suglasni da je ključni prioritet entitetskih dokumenata o SRZ osiguravanja univerzalnog pristupa seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama za sve kategorije stanovništva, uključujući planiranje porodice, kao i integriranje reproduktivnog zdravlja u cjelokupne nacionalne zdravstvene strategije i programe.

Svi sudionici su pokazali spremnost da izvedu proces strateškog planiranja u oba entiteta i naglasili da će podizanje svijesti o kontracepciji dovesti do smanjenja neplaniranih trudnoća, nesigurnih pobačaja i širenja spolno prenosivih bolesti, priopćeno je iz UNFPA.

Kopirati
Drag cursor here to close